Държавата явно заяви волята си за справяне с проблема за

...
Държавата явно заяви волята си за справяне с проблема за
Коментари Харесай

Какви са механизмите за правна помощ в случаите на домашно насилие?

Държавата очевидно съобщи волята си за справяне с казуса за домашното принуждение.

Това сподели пред БНР шефът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

В пъти повече заявки за правна помощ от лица,

потърпевши от домашно принуждение, са постъпили в бюрото след подписан меморандум сред Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи,
Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки,
към които има разкрити районни центрове за консултиране, заяви тя. По думите ѝ този механизъм работи доста добре.

По план, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, Бюрото дава  правни съвещания на лица, живеещи под прага на беднотия. Има пилотни центрове в три области  – Велико Търново и Стара Загора, а в мобилните екипи вземат участие и ромски посредници.

„ За предходната година имаме 16 избавени дами по този план, по който работим, а от 16 март, когато подписахме меморандума, до 15 септември има подадени 35 заявки, спрямо предните два месеца на годината, където са подадени единствено две.  Хората би трябвало да бъдат окуражавани да търсят помощта , а обществото би трябвало да е непримиримо “, разяснява Илиева в предаването „ Хоризонт до обед “.

Как потърпевшите могат да доближат до помощта на Националното бюро за правна помощ?

„ Единият метод е като отидат персонално до районния център за консултиране.  Такива центрове има в 18 града в страната . Другият метод е посредством взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи и други институции. Меморандумът, който подписахме, касае тъкмо тези изнесени съвещания, които дават юристите на място в районните полицейски ръководства, спешните центрове, болничните заведения и други институции, които имат отношение към този проблем.  Адвокатските препоръки поддържат  лист с дежурни юристи по домашно принуждение . Бюрото одобри нарони инструкции за този тип правна помощ. “

За лицата в обсега на Закона за правната помощ това консултиране е гратис, посочи Наталия Илиева. Тя напомни, че  към този момент е съкратен и срокът за изговаряне по молбите за оказване на правна помощ .

Мобилно приложение за потърпевши  от домашно принуждение ще съдържа  информация по райони към кои институции могат да се извърнат . То ще бъде реалност към края на годината и ще може да се конфигурира на всички мобилни телефони.

Националният телефон за правна помощ – 0700 18 250 , работи от 9 до 17 часа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР