Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за

...
Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за
Коментари Харесай

Държавата все още не е започнала да изкупува зърно за държавния резерв

Държавата към момента не е почнала да изкупува зърно за държавния запас, оповестиха за „ Хоризонт “ от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Не са конкретизирани нито количествата, нито цената, на които страната ще изкупува.

Русия и Украйна са най-големите производители в района и войната слага въпроси и за продоволствената сигурност.

Още в края на предходната седмица стана ясно, че страната ще влезе на пазара на зърно и ще изкупи нужните за българското население количества. Така земеделците ще могат да осъществят своята продукция, а българските жители няма да имат терзания за неналичия на пазара у нас, като концепцията е да се подсигуряват количествата от новата годишна продукция през 2023 година. Спекулативно се загатват сред 2,5 милиона и 1,5 милиона тона зърно.

„ Има дефинитивно решение, само че дано страната да излезе с цифрите тъй като има много специфичност и съставляват националната сигурност “, споделя ръководителят на асоциацията на производителите Костадин Костадинов и добавя, че към момента не са наясно с цената, на която страната ще купува зърното.

„ Нямаме цена черно на бяло сега. Работихме по един пазарен механизъм, скица за установяване на цената, желаеме да забележим какво ще бъде изписано тъкмо и ясно в този проект. “

Костадинов сподели още, че чакат през днешния ден или на следващия ден страната да посочи механизма, по който ще става изкупуването на зърно от производителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР