Държавата в лицето на новото ръководство начело на МРРБ е

...
Държавата в лицето на новото ръководство начело на МРРБ е
Коментари Харесай

Държавата готова да се разплати за Хемус и Видин-Ботевград

Държавата в лицето на новото управление отпред на Министерство на регионалното развитие е подготвена да възобнови заплащанията, спрени в последните 7 месеца, по огромните инфраструктурни планове - лотовете 1, 2 и 3 на Автомагистрала " Хемус ", както и пътя " Видин-Ботевград ".

Това се разбра след среща сред новия длъжностен районен министър Иван Шишков и пътностроителния отрасъл.

" Постигнахме съгласие за по-големите обекти, по които, разбрах през днешния ден, не е плащано в последните 7 месеца, да създадем всичко допустимо в границите на естественото там, където има осъществено строителство, тъй като " Хемус " 1, 2 и 3 се строят, да бъде направено всичко допустимо да бъде платено по този начин, че да не се забави строителството на огромните инфраструктурни планове ", изрази благосклонност министърът.

Освен това - има реализирано съгласие за правене на тактика за индексация на цените по договорите поради инфлационните процеси през последните месеци вследствие на признатите от последното Народно заседание промени в Закона за публичните поръчки.
 Държавата няма да остане без пътно поддържане, увери Иван Шишков
Държавата няма да остане без пътно поддържане, увери Иван Шишков

Новият районен министър ще търси вярното решение на казуса с пътните компании

" До на следващия ден или вдруги ден те ще дадат техните предложение и по най-бързия метод, в границите на към 10 дни, би трябвало ние и Министерството на финансите да можем да завършваме тази индексация. Това не касае единствено строителния отрасъл, това касае и общини, касае извънредно огромен периметър от действия в страната. По тази точка не е имало никакъв спор ", уточни шефът на Министерство на регионалното развитие.

Служебният кабинет също по този начин ще изготви оферти за законови промени , които да попречат в бъдеще на разногласия кой ремонт е настоящ и кой - главен, поради което се сътвори и целия проблем с парите за пътища преди всичко.

Зимно разчистване по всяка възможност ще има. В идващите 10 дни ще бъдат оповестени търгове за пътна поддръжка през зимата, заяви още Шишков.
 Пътищарите стопират митинги, чакат диалози със служебния кабинет
Пътищарите стопират митинги, чакат диалози със служебния кабинет

Обвиняват Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Цеков и Настимир Ананиев

От своя страна пък пътищарите считат, че могат да бъдат изплатени 200 от прословутите 720 милиона по контракти за настоящ ремонт и поддръжка . Тези пари им дължи страната като втори транш след решението на Народното събрание от април, когато бяха платени 50% от дължимите към пътния бранш средства, като бе заложено срокът на анексите за удължение на договорите да е до 30 септември, когато няма да има работещ парламент, т.е. няма по какъв начин да се работи законно по пътни поправки след тази дата, до момента в който идващ парламент не реши друго.

" От тези 720 милиона - 520 милиона са безспорни, че няма по какъв начин да бъдат платени, за жалост. 200 милиона, считаме ние, не попадат в обсега на решението на Народното събрание и биха могли да бъдат разплатени посредством преструктуриране на настоящия бюджет на АПИ. Много е допустимо те да са и повече ", сподели ръководителят на Българска браншова камара (БКК) " Пътища " Стефан Чайков .

БКК " Пътища " са се заели и да създадат планове кои заплащания могат да бъдат направени и кои не , като информация за това ще бъде пратена в Министерство на регионалното развитие до четвъртък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР