Държавата в лицето на Националната електрическа компания ще трябва да

...
Държавата в лицето на Националната електрическа компания ще трябва да
Коментари Харесай

Държавата плаща още над 32 млн. евро заради спирането на АЕЦ Белене

Държавата в лицето на Националната електрическа компания ще би трябвало да заплати още 32 млн. евро поради прекратяването на плана за създаване на АЕЦ " Белене ", както и няколко милиона евро лихви. Причината е следващото изгубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 година от архитект-инженера " Уорли Парсънс нюклиър сървисис ", чийто подизпълнител бе " Риск инженеринг " на Богомил Манчев.

Окончателното решение на арбитражния арбитражен съд с ръководител проф. Даниел Коен, с което " Капитал " разполага, е било взето на 6 септември. С него се отхвърлят всички защитни тези на НЕК макар платените от държавната компания над 2.4 млн. евро за адвокатски възнаграждения - два пъти повече от разноските на ищеца " Уорли Парсънс ".

От решението излиза наяве, че главната причина за отрицателния излаз от разногласието е решението на НЕК от 7 октомври 2013 година, с което архитект-инженерът е известен за прекратяването на контракта му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 година, е било реализирано съглашение сред НЕК и " Уорли Парсънс " за понижаване на месечното заплащане от 4.5 до 1 млн. евро, само че по него по този начин и не са правени заплащания. Така, вместо страната да заплати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 година и да опита да се контракти с консултанта за окончателното преустановяване на контракта, в този момент ще би трябвало да заплати с изключение на тези суми и обезщетение за едностранното преустановяване и лихви. 

В дългата история на плана " Белене ", прекратяван два пъти публично, общите разноски, които страната е направила дотук, се пресмятат на над 4 милиарда лева Прогнозите пък сочат, че довършването на централата ще коства най-малко 20 милиарда лева След решението на държавното управление от 27 юни за топене на плана се чака наемането на нов архитект-инженер, консултанти и така нататък

Каква е историята

На 1 ноември 2004 година НЕК открива социална поръчка за избор на " архитект-инженер по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ " Белене " със период на контракта 10 години. На 31 януари 2005 година за победител в състезанието е определена " Парсънс И енд Си Юръп ", респективно " Парсънс И енд Си България " ЕООД. В подписания контракт страните са се съгласили, че планът ще бъде сбъднат в две етапи: Фаза на развиване и договаряне на плана (ФРДП), която е включвала и избор на главен реализатор, и Фаза за осъществяване на плана (ФИП).

Цената за ФРДП е закрепена на 16 884 885 евро, а тази за ФИП е избрана като % от общата стойност на плана за нуклеарната централа съгласно контракта с " Атомстройекспорт " - 10.64% от 3 997 260 000 евро, или 425 308 464 евро. Реалното осъществяване на втората фаза стартира след допълнение към контракта от 2 януари 2008 година, с което се разрешава на архитект-инженера да дава услуги по Фазата на осъществяване на плана.

До 29 март 2012 година, когато Министерският съвет приключва публично плана " Белене ", " Уорли Парсънс " са получили 270 млн. евро. Споразумението с архитект-инженера обаче не е прекъснато, защото няма официално съображение за това, а и е планувано обезщетение в размер от 10% от цената на контракта, или над 42 млн. евро.

Затова по предписание на тогавашния енергиен министър Делян Добрев от страна на НЕК са подхванати дейности за договаряния с " Уорли Парсънс ". След траяли няколко месеца диалози на 9 януари 2013 година е реализирана договореност работите, които е трябвало да прави архитект-инженера, да бъдат сведени до най-малко и надлежно възнаграждението от 4.5 млн. евро на месец става 1 млн. евро на месец.

Намесата на Драгомир Стойнев

Тази сделка обаче не се оказва трайна и действително заплащания по нея не са осъществявани. След като държавното управление на Бойко Борисов е сменено от това на Пламен Орешарски, енергийният министър Драгомир Стойнев подхваща рокади в подчинението му сдружения и по този начин НЕК се снабдява с ново управление. В резултат на това на 7 октомври 2013 година от електрическата компания изпращат прессъобщение (което към момента стои на уеб страницата й), в което се споделя, че е преустановен договорът с архитект-инженера и съветник по градежа на АЕЦ " Белене " " Уорли Парсънс нюклиър сървисис " ЕАД. Като претекст е посочена " справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите по контракта ".

" След встъпването си в служба новото управление на НЕК върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 на обща стойност 5 349 363,6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи ", написа още в патриотичното известие на НЕК от времето на Стойнев. Именно това се оказва основанието за завеждане на арбитража от страна на " Уорли Парсънс ".

В интервала от април до юни 2014 година страните вършат несполучливи опити да предизвикват процедура за медиация. Накратко разногласието е за това дали има годен контракт и годно арбитражно съглашение, дали НЕК правомерно е прекратил контракта, дали решението на Министерския съвет от 29 март 2012 година съставлява случай на " непреодолима мощ ", какви тъкмо услуги са осъществени от " Уорли Парсънс " и така нататък

Какво ще би трябвало да заплати НЕК

В хода на арбитражното дело несъмнено е открито, че прекратяването на плана " Белене " от страна на държавното управление не е " непреодолима мощ ", заради която би трябвало да се приключи и договорът на " Уорли Парсънс ", защото НЕК е 100% държавна благосъстоятелност и затова решението на държавното управление се приема като решение на едноличния притежател на сдружението.

Поради това НЕК е наказана да заплати като обезщетение за едностранно прекратения контракт сумата от 21.3 млн. евро с начислена върху нея законна рента (3 месечния ЛИБОР за евро плюс 10%) за времето от 31 август 2016 година до окончателното цялостно заплащане. Към момента насъбраната рента може да се пресметна на близо 5 млн. евро.

Освен това обаче държавното сдружение ще би трябвало да заплати на " Уорли Парсънс " още 7.1 млн. евро по неплатените фактури за интервала февруари - август 2013 година, насъбраната рента върху тази сума в размер на 560 хиляди евро, както и по-нататъшна рента, образувана от 3 месечния ЛИБОР за евро плюс 2.5 % от 31 август 2016 година до окончателното цялостно заплащане.

Също по този начин държавната компания би трябвало да заплати още 1.3 млн. евро плюс лихви за нефактурирани услуги в интервала 1 септември - 7 октомври 2013 година, както и 1 млн. евро, плюс лихви, представляваща неплатената част от заложената ескалация по контракта. На " Уорли Парсънс " е присъдено да бъдат заплатени и още над 160 хиляди евро за разходи, такси и други разноски.

Така общата сума по делото възлиза на съвсем 32 млн. евро, без да се броят лихвите от над 5 млн. евро. На фона на неприятните финансовите индикатори, които регистрира Националната електрическа компания, тези разноски не са по никакъв начин за подценяване. От междинния финансов доклад на сдружението се вижда, че към 30 юни тази година чистата му загуба е 74 млн. лева, а непокритата загуба от предходни интервали е близо 1.2 милиарда лв..
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР