Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30

...
Държавата трябва ясно да успокои битовите потребители, че до 30
Коментари Харесай

Чудесна новина за цената на тока дойде от председателя на КЕВР

Държавата би трябвало ясно да успокои битовите консуматори, че до 30 юни 2024 година цената на електрическата сила няма да бъде променяна. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Цената на тока се подвигна на годишна база с по-малко от 4 %. Това е търпимо поради сегашните равнища на инфлация, посочи Иван Иванов.

Промените в закона за енергетика са в забавяне на нашите проекти с към една година, сподели ръководителят на КЕВР. Либерализацията на пазара на електрическа енергия е значима и е заложена в Националния проект за възобновяване и резистентност. КЕВР даде мощно сериозна позиция на първичните оферти за промени в закона. Министерството на енергетиката значително се съгласи с нас и по тази причина сме създали малко забележки на идната редакция, а и те могат да бъдат изчистени сред първо и второ четене, сподели ръководителят на Регулатора.

С предложенията за промени в Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) престава да е публичен снабдител и цената на тока ще се образува по квотен принцип. Премахването на НЕК като публичен снабдител значи, че крайните консуматори ще купуват сила непосредствено на борсата, уточни Иванов. Ако желаеме да защитим ползите на битовите консуматори би трябвало да има отплата за тях по отношение на пазарната цена. КЕВР уточни сумата, която е нужна и тя е в границите на 1,4 милиарда лв.. Добре е, че Министерството на енергетиката, одобри да се употребява годишния ценови интервал на КЕВР, а той дефинира цената на тока на 1 юли, а не от началото на годината, добави той.

С измененията в закона се дава ясна опция КЕВР да дефинира и пределните цени на производителите на тока и това дава опция сумата от 1,4 милиарда лв. мощно да бъде понижена.

Имаме прозорец от 9 месеца, в който КЕВР дружно с МЕ ще намерят най-щадящия вид за битовите консуматори, сподели ръководителят на регулатора.

Не бива да се спекулира, че либерализацията на пазара на тока ще настъпи при започване на 2026 година, както планува проектозакона, тъй като Европейската комисия не показва точна дата за това, сподели още Иван Иванов, представен от Българска телеграфна агенция. 

По-рано през днешния ден комисията по енергетика утвърди с 18 гласа " за " и нито един срещу или въздържал се законопроект за одобрение на Споразумението за изменение номер 1 към Споразумението за даване на поддръжка за планове от 30 януари 2019 година сред Комисията за енергийно и водно контролиране на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР