Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини.

...
Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини.
Коментари Харесай

Румен Радев: Нужна е нова политика в образованието, не става само с увеличение на учителските заплати

Държавата би трябвало да спре да се изтегля от дребните общини. Това съобщи в Трекляно президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на, който откри образователната година в Основното учебно заведение "Св. Климент Охридски ".

,,Избрах това място за разкриване на първия образователен ден, тъй като това, което се е случило тук, е доста показателно'', добави президентът и уточни, че всичките 19 обитаеми места в най-малката община в България са имали лични учебни заведения и с течение на годините тези учебни заведения са закрити и е останало само учебното заведение в общинския център.

Вие знаете, че когато едно учебно заведение се закрие, въпрос на време е да се закрие и самото обитаемо място. Затова страната би трябвало да спре да се изтегля от дребните общини. Инвестициите, които се вършат - в поправки на здания и за по-големи заплати на учителите, не са задоволителни, с цел да се подсигурява качествено обучение на долно равнище, което би трябвало да има България, тъй като устойчивата смяна в България стартира от смяна в просветителната политика и образованието би трябвало да се трансформира в народен стратегически приоритет. Това би трябвало да бъде приоритет на всяко едно държавно управление, без значение кой печели изборите, тъй като демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора, уточни президентът.

Той отхвърли да разяснява политическите тематики в страната и означи, че днешният ден е значим и би трябвало да бъде отдаден на благосъстоянието ни - българските деца, и "да не го обременяваме с политически събития ".

Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на показа, че е нужна нова политиката в образованието, а "не единствено поправки на учебни заведения и освен покачване на училищен заплати ".

Нужни са нови способи и форми, акцентира Радев и посочи, че последното посещаване на общественик от по-висок сан в Трекляно е било на Богдан Филов.

Виждате за каква голяма отдалеченост във времето приказваме. Трябва да има внимание и ръководещите, без значение от кое държавно управление и локална власт, би трябвало да вървят повече по учебните заведения, добави президентът.

,,Кабинетите по естествени науки са в окаяно положение. Как желаете нашите деца да имат познания и умения, съответни на актуалните стопански условия, и да се мерим и конкурираме с другите страни, в случай че нашите възпитаници нямат тези умения и познания. Това се реализира с вложения в новаторски форми и способи на преподаване, с вложения в здравето на тези деца. Много учебни заведения в страната нямат и физкултурни салони. За това би трябвало да помислим, тъй като децата са нашият капитал. Ако ние не влагаме в тях, защо бъдеще говорим'', разяснява президентът.

Президентът видя през днешния ден на място и направеното подаяние за образователното заведение по самодейност на президентската институция. То включва чинове, дъски, компютри, образователни пособия. В учебното заведение в Трекляно се образоват 31 деца, от които единствено 12 са локални. Останалите идват от Кюстендил всяка седмица, а през почивните дни се връщат назад. Училището има и личен интернат. Първокласниците в образователното заведение са единствено трима.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР