Държавата трябва да осигури еднакъв и справедлив достъп до обществени

...
Държавата трябва да осигури еднакъв и справедлив достъп до обществени
Коментари Харесай

Президентът Радев: Държавата да осигури еднакъв достъп до обществени поръчки на всички фирми, не само на определен кръг


Държавата би трябвало да обезпечи идентичен и обективен достъп до публични поръчки на целия бизнес, а освен на избран кръг бизнес или компании. Това съобщи президентът Румен Радев при закриването през днешния ден на кръгла маса за икономическия напредък, в която участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и няколко министри от кабинета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-важното очакване от страната е да построява транспарантна, обективна и устойчива бизнес среда. Необходима е прогнозируема, ясна, постоянна правна рамка, свободна от всевъзможни лобистки хватки, уточни президентът, който също по този начин открои нуждата да се понижи административната тежест и да се усъвършенства администрацията. Бизнесът желае с парите, с които цялостни хазната, отсреща си да получава добра инфраструктура, обучение, опазване на здравето на работната мощ, заслужено и бързо правосъдие, ефикасна събираемост на налозите - идентична за всички, както и качество на всички тези публични услуги, уточни президентът Радев, който изключително подчертава върху отношението и високия предел на толерантност към проблемите на качеството. Според президента, в случай че се наливат публични запаси и няма качество, това значи, че или имаме корупция, или некадърна администрация, или мързелива администрация - или и трите дружно. Ако имаме равнище на упоритост за страната, ще държим и ще пожелаваме високо качество. Каквито и стопански, данъчни, обществени модели да предлагаме, би трябвало да се фокусираме върху качеството на ръководството, съобщи Румен Радев.

По думите му хората и бизнесът в България са изгубили доверие в българската антикорупционна система, това е нерадостна оценка и би трябвало да поставим старания като общество да вземем всички нужни ограничения.

Президентът очерта и какво се чака от бизнеса - да си заплаща налозите, да не генерира сива стопанска система, да не търси лесния метод за реализиране на резултат и да не корумпира администрацията, както и да влага в своите чиновници. Преди да привличаме служащи извън, дано бизнесът да си отговори прави ли задоволително да задържа българите, които да не напущат страната, разяснява президентът.

Радев съобщи още, че без промяна на модела на просвета и обучение, не можем да трансформираме стопанската система си.

Той даде обещание да продължи с сходни полемики да се търсят проблемите и техните решения, и да оказва помощ в границите на своите пълномощия. Радев ще продължи да спомага за търсене на стратегически решения и за определяне на по-добра бизнес среда в България. Президентът даде обещание също " с риск да стане първенец ", да бъде преграда за лобистко законодателство с налагане на несъгласие и сезиране на Конституционния съд.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР