Държавата слага край на платените курсове, провеждани от училищни настоятелства,

...
Държавата слага край на платените курсове, провеждани от училищни настоятелства,
Коментари Харесай

Образователното министерство забрани принудителните дарения и платените курсове на настоятелствата

Държавата поставя завършек на платените курсове, провеждани от учебни настоятелства, и на насилственото събиране на "дарения " от родителите от градини и учебни заведения. Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил писмо на 11 септември (№9107-221/11.09.2017) до всички шефове посредством 28-те районни ръководства на образованието, в което споделя ясно какви са разпоредбите, кое е разрешено и кое нарушава закона.

Писмото на министъра
В писмото, стигнало до учебните заведения в края на по-миналата седмица, министър Вълчев напомня, че настоятелствата се основават като юридически лица с нестопанска цел, които могат да реализират стопанска активност като спомагателна, единствено в случай че същата е обвързвана с предмета на главната активност, за която е записано, като употребява прихода за реализиране на избраните в устава си или учредителния си акт цели. "Настоятелството би могло само да употребява несъмнено от шефа помещение за заседания и други организационни действия на съвета на настоятелите. Няма правно съображение за потреблението на част от учебния парцел от страна на настоятелството за образуване на стопанска активност ", написа министърът. "Практиката да се провеждат курсове за надграждане на знанията и ползите на учениците по разнообразни образователни предмети от настоятелството не може да бъде избрана като спомагателна стопанска активност ". Тя не може да се употребява като предлог, че по този начин се обезпечават спомагателни финансови и материални средства за учебното заведение. Министърът е безапелационен - не настоятелствата, а самите учебни заведения следва да провеждат обучителните действия за разширение на знанията и уменията на учениците, като нормативното съображение за осъществяване на лични доходи ще бъде уредено в държавен стандарт.

Курсовете
Сега курсовете се водят от учители в съответното учебно заведение на територията му в извънучебно време, провеждат се от настоятелствата, в чиито каси отива и остатъкът след заплащането на учителския труд. Парите би трябвало да се изразходват в интерес на учебното заведение. В София разпорежданията удрят най-сериозно СМГ, само че също и учебни заведения като 107-мо, 51-во. Промяната провокира ужас в настоятелството на Софийската математическа гимназия и безпорядък с към този момент плануваните и платени от родителите курсове (по неофициална информация става въпрос за над 300 хиляди лева). В опит да овладеят обстановката, от СМГ разгласиха на уеб страницата си известие, че началото на курсовете се отсрочва от 19-и за 30 септември. Официалният претекст бе "ремонти действия в постройката на СМГ ". На уеб страницата няма и дума за разпоредбите на общината и писмото на министъра. Директорът на Втора немска гимназия (73 СУ) обаче спря всички извънкласни действия със заповед от 18 септември, като се базира точно на писмото на Вълчев.

Дарения
В писмото си министър Вълчев визира и тематиката за събирането на дарения за просветителните институции.
"Безплатното обучение включва право да не се заплащат такси за образованието, обезпечавано със средства от държавния бюджет, и прилагане на материалната база за образование и за развиване на ползите и качествата на децата и учениците безплатно. Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, възстановяване на материалната база и други настоящи разноски нямат правно съображение ". Използването на настоятелството за събиране на наложителни суми от родителите "не може да бъде несъмнено като осъществяване на дадените му с член 309, т. 1 от ЗПУО права за подпомагане за обезпечаване на спомагателни и материални средства за институцията ", написа още Красимир Вълчев. "Набирането на средства под формата на дарения би трябвало да става при съблюдаване на правилото на доброволност и персонална воля на донора - акцентира той. - Вземането на решение от органите на настоятелството или от управлението на учебното заведение за събиране на избрана сума, като подаяние от всички родители, не е в сходство с доброволния темперамент на дарителството ". Министърът приключва с думите, че всички шефове са длъжни да сведат писмото му до знанието на родителите и съвета на настоятелите.

Нови правила в София
Също по отношение на провеждането на платените курсове тази година Столична община вкара нови правила, които постановат надзор над над провеждането им, изискват заплащане на наем, който да отива в общината, изключват настоятелствата, а и самите учители. Въпросните правила изискват услугите да се дават само от външни компании, определени посредством конкурс, проведен от учебното заведение. Такъв може да се организира единствено при поръчки от родители с искане за съответния курс и позитивно решение на Педагогическия съвет. Правилата изискват още компаниите да заплащат наем, който да отива в общината. Родители обаче се афишират против разпоредбите. Така се изкарва експертизата от учебните заведения - по какъв начин по този начин учителите няма да могат да приготвят в допълнение учениците, да вземем за пример за интернационалните надпревари и олимпиади, а ще би трябвало да има компания, питат те. Според тях задължението за заплащане на наем от външната школа единствено ще усили крайната цена на курсовете. Родители са на мнение, че порочната скица с настоятелствата би трябвало да се приключи, само че не и да се стопират курсовете. Просто те би трябвало да се провеждат от учебното заведение, да има ясни правила и отчетност, считат те.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР