Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37

...
Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37
Коментари Харесай

Държавата ще субсидира обучението на близо 46 хил. новоприети студенти

Държавата ще субсидира образованието на 45 781 студенти в 37 държавни висши учебни заведения, от тях 38 578 са за образователно-квалификационни степени след приблизително обучение. Правителството утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации в България през образователната 2018-2019 година, оповестиха от пресцентъра му.

През тази година се чака 56 737 младежи да завършат приблизително обучение.

Максималният брой студенти е избран въз основа на осъществения през предходната година субсидиран от страната банкет и при съблюдаване методиката за установяване на коефициент на висше учебно заведение по професионални посоки.

Разрешен е банкет в три новооткрити професионални посоки в две висши учебни заведения. Това са професионалните посоки " Педагогика " и " Информатика и компютърни науки " в Техническия университет - София, и " Комуникационна и компютърна техника " във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ".

За идната образователна година се позволява спомагателен банкет в осем професионални посоки: " Математика ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Химически технологии ", " Енергетика ", " Материали и материалознание ", " Педагогика на образованието по... " и " Религия и теология ". Това са посоки с намаляващ брой студенти, само че значими за развиването на обособени браншове на стопанската система и обществото.

Определени са 2000 места за българи от чужбина, които ще се образоват в бакалавърски и магистърски стратегии в български висши учебни заведения. Четиридесет са местата за докторанти.

Българската страна ще обезпечи и 150 места за образование на жители на Македония. Приемът е съгласуван с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при извършената осведомителна акция в Албания, Косово, Македония, Молдова, Украйна и Сърбия.

С решението се утвърждава и приемът на студенти против възнаграждение в държавните висши учебни заведения. Предвидени са 10 706 места, от които 6731 след приблизително обучение. Частните университети ще одобряват 14 335 студенти, от които 9345 след приблизително обучение.

Местата за новите докторанти ще бъдат общо 2742. За държавните висши учебни заведения те са 2278, за частните - 154, а за научните организации - 310.

В интервала на координиране на плана Министерският съвет одобри разпореждане, с което се отсрочва влизането в действие на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист ".

Във връзка с това за образователната 2018-2019 година се дефинира банкет за образование на студенти в задочна форма по " Право ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР