Държавата ще помогне за разкриването и експонирането на древната гробница

...
Държавата ще помогне за разкриването и експонирането на древната гробница
Коментари Харесай

Държавата ще подпомогне работата по древната гробница в Малтепе

Държавата ще помогне за разкриването и експонирането на античната гробница в могилата Малтепе до пловдивското село Маноле. Изключителната като размери находка беше открита от екипа на Пловдивския археологически музей, който изследва терена трета година.


Директорът на Археологическия музей в Пловдив доцент Костадин Кисьов е безапелационен, че гробницата е измежду най-големите от този вид, откривани по света. Подобни има в Рим и Палмира, само че никоя от тях не е с толкоз внушителни размери.

След като се увери в изключителната стойност на находката, министър председателят Борисов подсигурява държавна поддръжка за всички действия по разкриването на гробницата, тъй че то да бъде приключено септември следващата година.
Бойко Борисов, министър-председател: Това не е обект, който не можем да форсираме. Но грубата работа ще бъде обезпечена с багери, булдозери.
Разкопките на Малтепе се финансират за трета поредна година от Община Пловдив. С поддръжката от страната пловдивският район може да има още една огромна археологическа полезност, подготвена за визити в годината, в която градът ще е Европейска столица на културата.
Бойко Борисов: Преди две седмици правителстовото се издължи на Община Пловдив с последните девет милиона за Европейска столица на културата, тъй че в този момент сега има и пари, и предпочитание, и поддръжка, и най-хубави експерти.
Има две догатки за датировката на внушителната гробница - тя е или на някой от по този начин известните " войнишки императори " на Рим, управлявали за къси интервали през трети век, или на някой от последните тракийски владетели от втори век.
 Премиерът Бойко Борисов посети могилата Премиерът Бойко Борисов посети могилата "Мал тепе " край село Маноле (СНИМКИ)
Голямата антична гробница, която разкриваме в село Маноле, община Марица, ще бъде показана през септември следващата година, когато Пловдив е Европейска столица...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР