Държавата ще поеме управлението на язовирите в районите, където общините

...
Държавата ще поеме управлението на язовирите в районите, където общините
Коментари Харесай

Държавата ще изземва управлението на язовирите от общините, ако те не се справят

Държавата ще поеме ръководството на язовирите в регионите, където общините не могат да се оправят. Това се разбра след изключителното съвещание на Министерския съвет през днешния ден, на което бяха отпуснати 3 млн. лв. за язовирите в община Хайредин.

На съвещанието е прегледана концепция на министъра на стопанската система Емил Караниколов държавна конструкция или обособена комисия да се занимава с язовирите. След него самият Караиванов заяви, че предстоят незабавни законови ремонти, които министрите ще приготвят до сряда. Една от тях ще бъде в Закона за водите, в който ще бъде дадена опция на общините в къс период да разгласят дали могат да ръководят язовирите, които са тяхна благосъстоятелност, или не. В случай, че не могат, същите ще бъдат трансферирани за ръководство от страната, заяви " Фокус ".

Предстои да бъде основана нова държавна конструкция, която да се занимава с ръководството на язовирите. Имало вид и то да бъде предоставено на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. " Тя ще се занимава надлежно и с ремонтните действия на язовирите, стените и всички уреди за недопускане на произшествия за популацията ", разяснява още Караниколов. По думите му законовите ремонти ще бъдат качени за публично разискване до идната сряда.

От думите на министър-председателят Бойко Борисов се разбра, че сега работата по ремонтите на язовирните стени се бави поради процедури по публични поръчки и законови неясноти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР