Държавата ще подкрепя българските производители на храни не само финансово,

...
Държавата ще подкрепя българските производители на храни не само финансово,
Коментари Харесай

Държавата ще разшири подкрепата за производителите на храни

Държавата ще поддържа българските производители на храни освен финансово, а като пази ползите им на всички нива. Това стана ясно на среща сред представители на 35 организации в животновъдния бранш, премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и заместник-министър на земеделието и храните доцент Деян Стратев в Министерския съвет.

Без още по-сериозна помощ от страната след няколко години България няма да създава храна и ще внасяме всичко извън, обявиха земеделските стопани. Пред следващо държавно управление те споделиха главните си проблеми – висока себестойност на продукцията, ниски изкупни цени, сложен достъп до поддръжка и непълен размер на дотациите.

Част от присъстващите се опълчиха изрично на следващо удължение на възбраната за импорт на зърнени култури от Украйна. Техните причини: това оскъпява фуражите, а оттова и крайния артикул, което води до по-високи цени на храните в магазините и покачва инфлацията.

Производителите желаеха страната да спре незаконния импорт на хранителни артикули от прилежащи страни, който подбива цените на българската продукция. Те стачкуваха против политиката на огромните търговски вериги, които купуват тяхната стока на ниска цена и я продават на крайните клиенти на двойна цена. Земеделските стопани настояха за инспекция на ценообразуването на питателните артикули от фермата до магазина. „ Смесени екипи от Министерството на финансите и Министерството на земеделието и храните към този момент работят по този въпрос “, отговори финансовият министър Асен Василев.

Животновъдите бяха единомислещи, че показаният от служебното държавно управление Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година не регистрира задоволително техните ползи и упорстват за неговата преправка. Те показаха подготвеност техни представители да вземат участие в подготовката на нормативните документи, с цел да покачат тяхното качество.

В бюджета са планувани оптималните помощи за бранша, само че има огромно закъснение във връзка с подготовката на някои документи от служебното държавно управление, което в този момент се опитваме да наваксаме, уточни министърът на финансите Асен Василев. Той изясни, че втората част от парите за земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна са заложени в проектобюджета за 2023 година, който се чака да бъде признат от Народното събрание до края на тази седмица. Очаква се те да бъдат изплатени на производителите през септември т.г.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР