Държавата ще плаща осигуровките на бежанците - това приеха на

...
Държавата ще плаща осигуровките на бежанците - това приеха на
Коментари Харесай

Окончателно: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Държавата ще заплаща осигуровките на бежанците - това одобриха на второ четене депутатите с измененията на второ четене в Закона за здравното обезпечаване. Така бежанците със статут на краткотрайна протекция няма да заплащат здравни услуги, като здравните им осигуровки ще се покриват с обществени средства.

За непознатите жители с краткотрайна протекция държавното управление ще дефинира размера на здравните осигуровки на база приход и за какъв брой време се заплащат осигуровките, както и „ източника на финансиране “. Това породи и въпросът -откъде ще са парите, както и кое министерство ще ги даде.

Според Хасан Адемов от Движение за права и свободи с разпореждане на Министерския съвет ще се дефинира приходът, на който ще се обезпечават бежанците, само че Министерски съвет може да обезпечи приход върху 1 или 100 лева Затова Адемов прикани ръководещите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. в Закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разноски.

„ Откъде ще дойдат парите и по какъв начин ще стигнат до здравната каса. Няма от кое място да дойдат парите, ясно е. Опитваме се да замажем обстановката “, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Според него този закон не е своевременен.

В отговор доцент Антон Тонев, ръководител на здравната комисия акцентира, че не се основават нови безспорни права на бежанците.

„ Става дума за краткотрайна помощ, с цел да усетят тези хора, че са признати у нас. Европейският съюз основава фонд за отплата и до няколко дни ще стане ясно какви ще са средствата “, посочи Тонев. По думите му идващите бежанци са главно майки с деца.

„ Това не е краткотрайно положение, войната продължава и бежанците могат да станат 200-300 хиляди “, възрази депутатът от „ Възраждане “ Елена Гунчева. Тя счита, че значително ще бъде претрупан държавния бюджет.

Според депутата от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов парите пък ще дойдат от българските общини.

Законопроектът не получи утвърждение от опозицията и във връзка с хората, които ще се възползват от здравна грижа, защото той нарушава „ съществени правила на опазването на здравето “.

„ Почваме назад, обективно бежанците не могат да имат здравни права “, съобщи депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той добави, че ръководещите нямат проект и система, а единствено хрумвания и не е заслужено по отношение на българите, които са се осигурявали и са полагали труд.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР