Държавата ще плаща допълнителните часове за кръжоци и спорт в

...
Държавата ще плаща допълнителните часове за кръжоци и спорт в
Коментари Харесай

С бюджет 2019: Вдигат с 20% учителските заплати

Държавата ще заплаща спомагателните часове за кръжоци и спорт в учебните заведения

Учителските заплати ще се усилят приблизително с 20% през 2019 година Скокът е заложен в проектобюджета за 2019 година, а задачата е през 2021 година възнагражденията на педагозите да се удвоят по отношение на получаваните през 2017 година Освен в системата на образованието, ще се усилят средствата за заплати и на личния състав за
изборните длъжности и на заетите в правосъдната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията.
Повече пари ще вземат и работещите към Министерство на вътрешните работи, както и към системата на правосъдното министерство. Целта на повишението на възнагражденията е продължение на политиката за подсилване на потенциала, написа в проектозакона, оповестен на уеб страницата на финансовото министерство.
Запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар, са основните цели, заложени в бюджет 2019. Приоритети са обществената политика и повишението на приходите, образованието и защитата, написа в плана, направен от ведомството на Владислав Горанов.
Както към този момент е известно, от 1 януари 2019 година минималното заплащане скача от 510 на 560 лв.. То ще се увеличи още два пъти - на 610 лева от 2020 година и на 650 лева от 2021 година За следващата година е заложено и нарастване с 10% на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния бранш. С това ще се обезпечи опция за увеличение на самостоятелните заплати на заетите въз основа на заеманата служба и оценките за постигнатите резултати.
В номинално изражение за следващата година за заплати на служители, страната ще заплати 6,5 милиарда лева при 5,7 милиарда лева за тази година.
В бюджет 2019 за пенсии са планувани с 1,5 милиарда лева повече спрямо тази година. Хората с увреждания ще получат в допълнение 150 млн. лева
В бранш „ Образование " за следващата година ще се отделят спомагателни 25 млн. лева за кръжоци и занимания по ползи на учениците, 8 млн. лева - за диференцирани добавки за хранене на децата, 8 млн. лева - по механизма за работа с деца и възпитаници от уязвими групи. За дуалното образование и професионални гимназии, профилирани в сфери с предстоящ дефицит на служащи – 1.6 млн. лева За първи път от идната образователна година се планува спомагателните действия в детските градини и учебните заведения - спорт, часове по езици и изкуства, които в този момент се заплащат от родителите, да минават през бюджетите на детските и образователните заведения. Целта е дейностите да се осчетоводяват публично и върху тях да се заплащат налози.
Във висшето обучение се усилва прехвърлянето за прехрана на студентите и докторантите с 38 млн. лева, като разпределението ще бъде на база на рейтинговата система. За първи път страната ще поема напълно или отчасти таксите за образование на студенти по специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда. За задачата ще бъдат отделени 2 млн. лева
Министерството на финансите ще съблюдава условието на НАТО България да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита към 2024 година, като за задачата през 2019 година за бранша ще бъдат планувани 1.58% от Брутният вътрешен продукт, или 1.839 милиарда лева

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР