Държавата ще отдели близо 3 милиона лева за закупуването на

...
Държавата ще отдели близо 3 милиона лева за закупуването на
Коментари Харесай

Държавата купува ученически шкафчета за близо 3 млн. лева

Държавата ще отдели близо 3 милиона лв. за закупуването на училищен шкафчета за 200 000 деца в главните учебни заведения. Това информира министърът на образованието и науката Красимир Велчев в писмен отговор на депутатски въпрос по отношение на подхванатите от МОН ограничения за олекотяване на ученическите раници.

Издателствата към този момент имат опция да отпечатват учебниците на така наречен обемна хартия, която е олекотена, напомня министърът. Мярката е заложена с промени в наредбата за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия, оповестени за публично разискване на уеб страницата на МОН.

Учебниците от I до VII клас, които са с размер над 18 печатни коли, ще се отпечатват на две елементи. Това обаче ще бъде допустимо откакто изтече съответния тригодишен интервал за безплатно прилагане.

Държавата ще отпусне спомагателни средства за електронни разновидности на учебниците, достъпът до които ще става през профилиран портал в интернет. Учебното наличие в него ще бъде оповестено до края на месец април.

Предвижда се слагането на училищен шкафчета с пари от бюджета по националната стратегия “Осигуряване на модерна просветителна среда”.  Шкафчета ще бъдат закупени за 200 000 възпитаници от първи до седми клас в държавни и общински учебни заведения. В тях децата ще съхраняват учебниците, помагалата и всички нужни за образователния развой движимости, с цел да не ги носят със себе си в къщи.

Класираните учебни заведения би трябвало да закупят шкафчетата до 15 септември, като за задачата ще бъдат отпуснати 2 900 000 лв..

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР