Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната

...
Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната
Коментари Харесай

Правителството пуска сайта със сравнителните цени на храните - foodprice.bg

Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка против скъпите храни. Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев на конференция за представянето на осведомителната платформа със сравнителните цени на храните. 

Националният уебсайт - , който ще бори спекулата с цените на храните, се чака да проработи към 15.30 през днешния ден.

" Това ще е глътка въздух за земеделските производители, само че и за потребителите, по тази причина свързваме двете тематики ", сподели Явор Гечев.

 

На конференция в Министерски съвет министрите на стопанската система Никола Стоянов и на земеделието Явор Гечев показват осведомителния уебсайт, който ще порследява цените на храните.

 

Актове с санкции за над 1,5 млн. лева са наложени на разнообразни търговци за нелоялни практики от началото на всеобщите инспекции против спекулата, обяви министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Сайтът съдържа:

- цени на вносител
- цени на едро
- цени на дребно, следени ежеседмично по области на страната. Обхванати са както огромни вериги, по този начин и дребни търговски обекти, само че без промоции.
- цените на 11 съществени хранителни продукта от 7 европейски страни

 

Сайтът има и бърза връзка за сигнали и недоволства към способените институции.

Търговските вериги и търговците на дребно с оборот над 30 млн. лева годишно ще имат опция сами да разгласяват цени.

" Този предел дава опция на 30-те най-големи търговци в България да вземат участие. Това са освен огромните търговски вериги, само че и районни играчи по места, които са мощни в обособените райони. Те ще показват най-ниската цена, която имат в съответната продуктова група, само че без промоциите. Информацията ще се подава по електронен път с е-подпис. Участието е безусловно непринудено. Имаме към този момент проявен интерес и съм сигурен, че огромна част от търговците ще се включат ", уточни Никола Стоянов.

Информационната платформа е построена от " Информационно обслужване ".

" Платформата сплотява всички институции, които имат отношение към тематиката. И това е инструмент освен на наблюдаване, само че и на запазване на данни, което все още е сериозна уязвимост - липсват такива данни. ", съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев разгласи, че страната ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка против скъпите храни.

Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода като мярка против скъпите храни

Подготвя се и електронен указател за проследимост на храните. Той ще записва всяка стъпка в търговията на едро, както във връзка с качеството на храните и гаранцията за потребителите, по този начин и цените.

" Ще бъдат обхванати всички типове храни, в това число и питиета като минерална вода и питие. Отделно направление ще има за зърно, зърнени и маслодайни култури като всеки силоз в България ще има проследимост ", сподели Гечев.

Създадена е и работна група, която да изготви планове на Закон за надценките на питателните артикули и на Закон за търговията с храни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР