Държавата се задейства отново за закупуването на медицински хеликоптери, с

...
Държавата се задейства отново за закупуването на медицински хеликоптери, с
Коментари Харесай

Медицински хеликоптери - да, но някои полети ще са платени

Държавата се задейства още веднъж за закупуването на медицински хеликоптери , предвид на неуспеха на предходната процедура за закупуване на такива машини и обстоятелството, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която към момента няма въздушна незабавна помощ.

С едно конкретизиране обаче - безвъзмездна ще бъде само незабавната помощ, а не курсовете, които се вършат за търсене и избавяне . Това разяснява в коридорите на Народното събрание служебният транспортен министър Христо Алексиев .

" Важно е да се направи разграничение сред незабавна здравна помощ и търсене и избавяне. Таквава активност - за търсене и избавяне, също ще бъде поверена на държавния авиоотряд. Тук би трябвало да се знае, че това, както във всички страни, е активност, която е платена. Спешната здравна помощ се финансира от страната, само че курсовете за търсене и избавяне би трябвало да са платени ", сподели той.
 Медицинските хеликоптери идват поетапно, само че няма да е преди края на 2023 година
Медицинските хеликоптери идват поетапно, само че няма да е преди края на 2023 година

Ще бъдат позиционирани по цивилен и военни летища

Преценката кой случай е незабавен и кой не следва да се прави от Министерството на здравеопазването, като ще се прави и преценка дали да се прати кола за спешна помощ, или да се вдигне медицински хеликоптер.

" Ако някой се е изгубил в планината, тогава също може да бъде вдигнат хеликоптер, само че това би трябвало да става против възнаграждение. Не може с парите на данъкоплатците да става това ", разви позицията си Алексиев.

Държавата желае да закупи вертолетите по схемата на така наречен " изсъхнал лизинг " , като срокът за подаване на предложения е до 16 януари.

" Надграждаме модела на незабавна здравна помощ по въздух, на Министерство на превоза е поверено да ръководи този модел. Служебното държавно управление в последните си дни сътвори една конструкция, която не съумя да проработи добре, което наложи да преосмислим тази активност. Анализите демонстрираха, че тази активност би била по-успешно изпълнявана, в случай че бъде поверена на държавния авиоотряд (Авиоотряд 28 - бел. ред.) ", подчерата шефът на транспортното ведомство.
 ПСС подготвена да лети, хеликоптерите обаче ги няма
ПСС подготвена да лети, хеликоптерите обаче ги няма

Държавата да дефинира какво желае, молят от Планинската избавителна работа

Припомняме, на 28 ноември стана ясно, че е защото е подадена единствено една оферта в процедурата, която надвишава заложения финансовия запас. В препоръчаната оферта на компанията Leonardo S. p. A. се показва цена на осъществяване на поръчката в размер на 123 363 956 лв. без Данък добавена стойност, до момента в който поставеното от възложителя изискване е да не се надвишава 102 589 827. 80 лв. без Данък добавена стойност финансов запас.

Потенциалните претенденти имаха опция да подават офертите си за присъединяване в поръчката до 1 септември 2022 година, посредством платформата ЦАИС.

След прекратяването на публичната поръчка от Министерство на здравеопазването която да преразгледа публичната поръчка и нейните параметри, като дадоха обещание бистрота. Също по този начин увериха, че няма да има съществено закъснение, което да провали закупуването, защото дейностите са включени и в Плана за възобновяване и развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР