Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът

...
Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът
Коментари Харесай

Търсят се 2000 хидроинженери

Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. доктор инж. Славейко Господинов преди старта на кръгла маса на тематика " Управление и безвредна употреба на язовирите в Република България ", която се организира в университета.

Кога ще се попълни дефицитът на хидроинженерите зависи от това какъв брой хора аплайват по специалността.

Той уточни, че има язовири, за които няма хидроинженери, а всеки язовир би трябвало да се следи непрестанно. " Мониторингът, следенето на деформацията и следенето на пропускателността на язовирните стени не се прави както би трябвало ", призна проф. Господинов.

Основната причина съгласно зам.-ректора на УАСГ да няма експерти не са толкоз заплатите, а това, че младежите желаят да живеят в София, а язовирите не са единствено в столицата. Иначе той се похвали, че през последните години има растеж на студентите в специалностите Хидростроителство и Хидрология. По думите му тези специалности са значими за страната, тъй като язовирите са детайл на националната сигурност.

Заместник-ректорът на УАСГ настоя да се разпространяват специалностите по Хидростроителство и Хидрология, тъй като при най-хубаво стичане на времето първите готови фрагменти ще влязат на пазара на труда след 5 години.

" Това в допълнение ни стимулира като сътрудници с ДАМТН да се подкрепя организацията с експертиза, да участваме в тяхната активност, а те от своя страна да основават предпоставки за развиване на преподавателския състав и на студентите в действителни условия ", акцентира проф. Господинов.

На въпрос за какво хората в Перник имат воден режим, проф. Господинов посочи, че прокуратурата към този момент е в миньорския град и от държавното обвиняване може да кажат каква е повода за това. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР