Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От

...
Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От
Коментари Харесай

Отпускат още 80 млн. лв. за реорганизация в медицинската помощ до края на годината

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболеваемост е над 300 болни/100 000 души население. Съгласно проекта, който вършим при такава обстановка, вършим метаморфоза в здравната помощ в страната. Това заяви на ексклузивен брифинг в Министерския съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Новите ограничения, които ще се приложат до края на годината , с цел да се обезпечи тази метаморфоза, са в размер на 80 млн. лева Те ще бъдат ориентирани в следните посоки: в стадий доболнична помощ за подсилване потенциала на общопрактикуващите лекари - 5 млн. лева на месец ще бъдат отпуснати в допълнение за всички общопрактикуващи лекари у нас, на всеки общопрактикуващ доктор - настрана по 1000 лева В стадий болнична помощ - с 10% ще се увеличи потенциала във всички болници за поддържане на подготвеност за кревати за пациенти с ковид.

" Разбираме, че напъните на лекарите стават все по-големи и натискът върху тях се усилва всеки ден. По последни данни, всеки трети от тестваните български жители, е позитивен ", сподели проф. Ангелов.

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е извънредно огромен, ще бъдат разкрити спомагателни COVID-зони, в които ще работят доктор, сестра, лаборант, и в тях ще се прави клиничен обзор, тест за COVID-19, лабораторни проучвания за кръв по преценка на лекаря и нагледно проучване на белия дроб. На месец това прави към 3 млн. лева Екипът, който работи там, ще получава в допълнение към заплатата си по 1000 лева на човек на месец, както и в допълнение по 10 лева на всеки пациент, минал през тази COVID-зона. Тези 10 лева ще се разпределят от шефа на ДКЦ-то за чиновниците, които са взели участие в диагностично-консултативния развой за обслужването на пациента, минал през този център. 

От 10% на 20% ще се увеличи потенциала във всички болници за поддържане на подготвеност за кревати. " В тези лечебни заведения, които определем със заповед и които поддържат потенциал не по-малко от 50% от леглата си, а това ще бъдат огромните лечебни заведения в страната ще отпуснем спомагателни 50 млн лева, които ще бъдат за подсилване потенциала на тези структури в оглед поддържане на подготвеност диагностика и лекуване на пациенти с COVID-19 ", добави здравният министър. 

Допълнително се отпускат 15 млн. лева, с които ще бъдат закупени антигенни проби за тестване на пациенти , които имат потребност и демонстрират клинична картина с възможност за заболяване с COVID-19. 

По думите на проф. Ангелов, по нареждане на премиера екипите на здравното и на финансовото министерство са остойностили мярката при повишение на заболеваемостт над 300 на 100 000 души население. " Имаме подготвеност на изключително съвещание на Министерски съвет, което ще се организира най-вероятно на следващия ден, където тези ограничения да бъдат признати и да стартираме работа по тях. Очакваме със тези ограничения да помогнем и да укрепим напъните на сътрудниците, които работят на първа линия - лекарите, медицинските сестри, санитарите в лечебните заведения, да понижим натиска върху тези лечебни заведения, да дадем опция на всички български жители да имат достъп до навременна здравна помощ във връзка с диагностиката и консултацията по тяхното лекуване ", разяснява здравният министър. 

" Всеки ден броят на приетите в болница се усилва. Само през днешния ден инфектираните са 1257 в София , от които 141 са за интензивно лекуване, като растежът от през вчерашния ден е 84%. Натискът върху лечебните заведения се усилва. Очаквам до края на седмицата поетапно да стартира включването на първите ДКЦ-та, които да са основали нужната организация за COVID-зона. Ясно е, че хората би трябвало да са стимулирани. Затова ще бъдат отпуснати тези спомагателни средства за тези, които работят в тези COVID-зони, както и за обезпечаване на безвъзмездни проби. Надявам се по този начин натъскът върху лечебните заведения да бъде понижен ", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Тя прикани още веднъж всички да съблюдават ограниченията. " Засилили сме оптимално контрола. Все повече хора съблюдават ограниченията. Всеки би трябвало да знае, че от него зависи способността на целия град да се оправи с казуса ".

Директорът на Спешна помощ доктор Георги Гелев изрази вяра, че ще се ликвидира въпросът с дефицит на кревати. " Работя в Спешна помощ от 1994 година. Никога не е имало 500 адреса за нощта и по над 300 за вечерта. За страдание сме достигнали до такива числа ", съобщи той.

Здравният министър акцентира, че е излишно здрави хора да си вършат антигенни проби, защото това според него натоварва системата. За последното денонощие 285 индивида са минали пред фургоните за бързи проби. По данни на изследващите 2/3 са позитивни, без да се броят неточните проби. 

" Голяма част от отишлите са без признаци. Няма смисъл да се вършат. При липса на признаци доста постоянно антигенните проби са негативни. Няма смисъл да ни води страха. Системата е готова ", акцентира проф. Ангелов.

Той изрично съобщи, че не всички имат потребност от „ Ремдесивир ”. Лекарството се предписва при избрана терапия и в случай че някой не е включен в такава терапия, значи, че той няма потребност от нея, изясни здравният министър.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР