Държавата с нови мерки срещу мръсния въздух. Въвеждат ековинетки с

...
Държавата с нови мерки срещу мръсния въздух. Въвеждат ековинетки с
Коментари Харесай

Въвеждат ековинетки като мярка срещу мръсния въздух у нас

Държавата с нови ограничения против мръсния въздух. Въвеждат ековинетки с друг цвят, които ще лепим на колите си. 

Съвсем скоро при обзор колите ни ще получават категория – сходно на звездите в хотелите. Но съгласно изгорелите газове – по този начин наречените „ ековинетки ”, които ще лепим на стъклата на колите си, оповестява Нова.

Измерванията демонстрират, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се записват над 260 000 коли втора употреба, импорт от Европа. Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от алегорична: от КАТ регистрират близо 2500 хибрида и малко над 270 електрическия автомобил.

В Париж колите на пътя са приблизително на 9 години. А борбата с по-старите към този момент е почнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В взаимозависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се дефинира от годината на произвеждане и мотора на автомобила. Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца сходни ековинетки вкарват и за колите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните механически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават непосредствено в „ Автомобилна администрация ”.

В борбата с мръсния въздух – в Германия кметовете към този момент могат да не разрешават старите дизелови коли в центъра на най-замърсените градове. От 15-те милиона коли на дизел, регистрирани там, ще бъдат наранени над 10 милиона – всички под нормата Евро 6 – пуснати на пазара преди септември 2015 година Според вносителите у нас новите ограничения няма да обиден доста водачи.

Според търговците на остарели коли у нас годишно се продават към 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е съвсем половината от пазара на коли втора употреба. Именно те създавали най-сериозни проблеми за въздуха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР