Държавата с нова финансова мярка в подкрепа на бизнеса. По

Държавата с нова финансова мярка в подкрепа на бизнеса. По ...

Нова финансова мярка ще подкрепя бизнеса


Държавата с нова финансова мярка в подкрепа на бизнеса. По програмата ``Възстановяване`` са предвидени 2,5 милиарда лева. Така малките и средни предприятия ще могат да изтеглят кредити, с които да преодолеят последиците от COVID кризата.

Пламен е собственик на заведение за хранене. За да поддържа бизнеса си жив, няколко пъти се налага да тегли кредити.

"Започна забавяне на самото изплащане и така започнахме с едни кредити", обясни пред Пламен Йосифов.

Поредния удар върху фирмата му нанася пандемията от COVID-19. Готов е да изтегли нов кредит, за да покрие предишните си задължения.

"Искам да си изплатя стария кредит, но зависи от условията, които ще предложат", допълни още Пламен.

В трудната ситуация на Пламен са редица малки и средни предприятия. Затова, за да може бизнесът да се изправи на крака, държавата заделя от Фонда на фондовете средства в размер на 2,5 млрд. лева. Така кредитите, които компаниите ще получат, ще бъдат обезпечени на 80% от държавата, а останалите 20% са за сметка на частната банка.

"Няма безплатен обяд. Всеки трябва да носи риск и затова казвам, че е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск и поема останалата част от риска", подчерта финансовият министър Асен Василев.

"За да сте част от програмата, бизнесът ви трябва да е малък или среден. Да е оперирал поне 3 години. Ще има възможност без обезпечения да се вземе кредит. Кредитът е до 7 години", посочи министър Кирил Петков.

Максималният размер на кредита е до 3 милиона или до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 година. Кредитите ще бъдат отпуснати по пазарни лихвени проценти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg