Държавата решава водната криза в Перник с помощта на София.

...
Държавата решава водната криза в Перник с помощта на София.
Коментари Харесай

Изход от кризата в Перник: Вода от язовир Белмекен през Софийския водопровод

Държавата взема решение водната рецесия в Перник благодарение на София. Това стана ясно след незабавна среща при премиера Бойко Борисов. Като излаз от близо тримесечната рецесия държавното управление предлага Перник да получава вода от язовира " Белмекен " през водопреносната мрежа на столицата. За задачата ще бъде издигнат нов тръбопровод и помпена станция за 25 млн. лева Премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова увериха, че няма заплаха за водоснабдяването на София и че това е единственото допустимо решение.


Технически решението наподобява по този начин: вода от " Белмекен " ще се пренасочва към язовир " Бели Искър " над Самоков. Оттам - по в този момент съществуващия тръбопровод - водата ще се влива във водопреносната мрежа на София и посредством байпасен тръбопровод, който занапред ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. " Изток " водата ще доближава перничани.

Водопроводът ще бъде издигнат за 35-45 дни, а страната ще заплати на Столичната община за прекосяването на водите през нейните водопроводи.

700 000 куб. м вода месечно ще се вливат от язовира " Белмекен " в Перник, преминавайки през водопроводите на София.
Бойко Борисов, министър-председател: Да не стартират спекулации, че водата на София ще отива в Перник. Ако желаят, всеки ден да я следят, да сложат постове. Двата града да си оказват помощ, отново споделям, не е за сметка на София всичко това, което вършим.
И при най-малкия риск за водата на София, водоподаването към Перник ще спре. Столицата получава 75% от язовир " Искър " и 25% от " Бели Искър ".
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма да допуснем да пострада София. Категорично - водата на София ще бъде непокътната, ние пазим нашата вода, София има задоволително количество.
Водоснабдяването на София е обезпечено 100% за години напред: годишно столицата употребява 140 млн. кубика. В язовир " Искър " има 450 млн., а в " Бели Искър " - 9 млн. кубика.
Васил Тренев, изп. дир. на " Софийска вода ": По никакъв метод не се нарушава водния баланс на София, моите съграждани би трябвало да бъдат спокойни, аз го подсигурявам това.
Строителството на 13,5-километровият тръбопровод, по който ще тече белмекенската вода за Перник, няма да се забави, защото теренът е държавен и няма да има отчуждителни процедури.
Емил Караниколов, министър на стопанската система: Имаме подготвеност неотложно да влезем на обектите и ще създадем всичко допустимо да се случи преди тези 35 дни. Цената на водата в Перник няма да се трансформира по никакъв метод.
Ако в бъдеще София изпадне във водна рецесия, пернишкият тръбопровод ще може да придвижва вода и към столицата от язовир " Студена ". Столицата ще бъде обвързвана и с язовир " Огняново " за запаса.
Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Днес е огромна победа за двама кметове - за кмета на София и за кмета на Перник. Перник получава аварийно зареждане от София при положение на рецесия да работи. София получава опция за реверсивна връзка от Перник да се получи вода при нужда.  Правителството основава държавен ВиК холдинг Правителството основава държавен ВиК холдинг
Министерският съвет реши да сътвори „ Български ВиК холдинг'', който да координира цялата водна система на страната. Холдингът ще е напълно държавна со...

Кога ще падне водният режим в миньорския град, обаче, още не се знае.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: На този въпрос мъчно някой може да ви отговори. Идеята е да се подава най-малко 300 л. в секунда. Това ще разреши доста по-бързо увеличение на размера на язовир " Студена ". В момента, в който се доближат количества, които могат в дълготраен проект да ни дадат успокоение, първото нещо, което ще създадем, е да отменим режима на перничани.
През това време не престават ремонтите на тръбите в Перник.
Бойко Борисов, министър-председател: Давайте, да не докараме след един месец вода и тя отново ще изтече. Дотогава би трябвало да се сменят тръбите на цялостни обороти.
Вода от карстовите пещери в Перник няма да се изпомпва поради риска от екокатастрофа, изясни министър председателят.
 "След новините ": Технология по изпразването на язовир Студена
Няколко месеца след началото на водната рецесия в Перник, към момента не е ясно какви са аргументите. Затова празният язовир "Студена " е и тематиката на първото и...
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР