Държавата провежда целенасочена политика в защита на интересите на земеделските

...
Държавата провежда целенасочена политика в защита на интересите на земеделските
Коментари Харесай

Зам.-министър Неделков: Защитата интересите на земеделските стопани е целенасочена държавна политика

Държавата организира целенасочена политика в отбрана на ползите на земеделските стопани, като поставя старания да обезпечи нужната поддръжка за животновъдния бранш и в частност за птицевъдството. Това сподели заместник-министърът на земеделието  доцент доктор Крум Неделков по време Общото годишно отчетно заседание на Съюза на птицевъдите в България.

Той уточни, че позитивно въздействие за развиването бранша способства схемата на държавна помощ „ Помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение при развъждане на птици “. И разясни, че от началото на 2023 година страните членки на Европейски Съюз ще имат опция да приготвят и нотифицират схеми на държавни помощи, съобразени с настоящото законодателство, по избрана от Европейската комисия  опростена процедура.



„ Като финансова поддръжка за бранша ще продължи използването и на схемата за държавна помощ „ Помощ под формата на понижение на акцизната ставка на газьола, употребен в първично селскостопанско произвеждане “, добави доцент Неделков. Той заяви още, че тя ще се ползва по облекчени правила  и ще бъде изплатена на земеделските стопани непосредствено посредством парични средства.

Заместник-аграрният министър напомни, че през 2022 година секторът беше подкрепят посредством изключителна финансова помощ за пригаждане на производителите в селскостопанския бранш, наранени от рецесията вследствие на военните дейности в Украйна в размер на 25 млн. лв.. „ Ще използваме и в бъдеще съществуващите благоприятни условия за подкрепяне на птицевъдството с европейски финансови принадлежности, както и с национални средства. Това способства за устойчивото развиване на бранша и опазване на икономическата жизненост на стопанствата “, акцентира той.

В умозаключение, доцент Неделков увери присъстващите, че Съюзът на птицевъдите има благонадежден сътрудник в лицето на Министерството на земеделието и дългогодишното положително сътрудничество ще продължи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР