Държавата предприема нови мерки за връщане на българите от чижбина.

...
Държавата предприема нови мерки за връщане на българите от чижбина.
Коментари Харесай

Привличаме избягалите в чужбина спецове с безплатни апартаменти

Държавата подхваща нови ограничения за връщане на българи те от чижбина. Oсвен високи заплати, квалифицираните ни  сънародници в странство може да получат и безвъзмездни жилища, в случай че решат да се върнат назад. Идеята се разисква от държавното управление като опция за справяне с неналичието на работна ръка в страната.

Преодоляването на дефицита не може да стане единствено с предложение на високи заплати, трябват и други тласъци, един от които може да е гратис жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на извършената през вчерашния ден 12-а годишна среща на бизнеса с държавното управление, написа " Сега ".

" Има хубави начинания от страна на частния бранш - в случай че някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи избрани тласъци - да му покрият разноските за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два запаса, които са напълно неизчерпани ", сподели Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

" Не може в страната тя да се изчерпва единствено с намиране на жилища за обществено слаби жители. Тя би трябвало да е част от тласъците, свързани с пазара на труда. В някои региони на страната имаме голям капацитет от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием даже притежателите им, с цел да ги накараме да си платят налозите. Но в случай че локалните управляващи разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от тласъците - настаняване в ремонтирано жилище ", разяснява вицепремиерът.

Той въпреки всичко добави, че решението къде да работиш и живееш е комплицирано, тъй като изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година към 25 хиляди българи напущат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се разискват и други хрумвания за битка с дефицита на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - към 200 хиляди души.

Много сериозен запас за квалифицирани фрагменти е раздутата държавна администрация. " Сега в обществения бранш са заети към 10% от работната мощ, които могат да намалеят с въвеждането на електронно ръководство. В рамките на идващите до 5 година чиновниците на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3 ", изясни още Дончев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР