Държавата прави всичко възможно да улесни правенето на бизнес в

...
Държавата прави всичко възможно да улесни правенето на бизнес в
Коментари Харесай

Денков към бизнеса: Може да разчитате на държавата

Държавата прави всичко допустимо да улесни правенето на бизнес в България. В това увери министър председателят акад. Николай Денков притежателите и мениджърите на съвсем 20 компании от „ Тракия икономическа зона “ (ТИЗ), с които се срещна през днешния ден в Пловдив.

Транспортната инфраструктура в района е една от тематиките, по които вложителите търсят поддръжка от държавното управление. В бюджета за 2024 година ще има фонд за финансиране на общински планове, който може да помогне за тези проблеми, увери министър-председателят. Освен това страната ще поддържа построяването на входа към Пловдив откъм Голямоконарско шосе, тъй че да няма тапи всяка заран.

Кабинетът търси способи за превъзмогване на недостига на служащи със приблизително техническо обучение. Тясното съдействие сред фирмите и професионалните учебни заведения е главният път за излизане от тази рецесия. Много компании от ТИЗ към този момент работят интензивно с учебни заведения с непосредствен до техния профил, оборудват кабинети и работилници, подкрепят преподавателите и изпращат свои представители в клас. Те чакат от страната да помогне с възобновяване на сградния фонд.

Това е изцяло допустимо да се случи посредством Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2024-2026, изясни акад. Денков. В нея са планувани 240 млн. лева „ Възможно е в методиката за оценка на плановете, които аплайват за финансиране, да се заложи преимущество за учебни заведения, които имат контракти с компании “, уточни министър председателят.  Той предложи на компаниите да работят по-активно със STEM кабинетите в учебните заведения,  както и да се възползват повече от наредбата, съгласно която страната заплаща образованието на студенти със подписан контракт с шеф.

Министър-председателят се ангажира също да се търси опция за съкращаване на периода за издаване на позволение за работа при импорт на служащи от трети страни. Сега тази процедура трае шест месеца, оплакаха се работодатели.

Болна тематика за бизнеса са пречките пред влизането на България в Шенгенското пространство, които оскъпяват и забавят доставката на продукцията. Акад. Денков срещна представителите на фирмите с непрекъснатите старания на държавното управление страната ни да бъде призната в зоната без граници до края на тази календарна година.

Преди това министър председателят посети хъба за нововъведения и демонстрации на „ Шнайдер електрик България “. Той връчи разрешението за прилагане на разширението на предприятието, което размени отоплението на газ с термална сила. Инвестицията за новата система е в размер на 1,8 млн. евро. Очакванията са тези средства да се възвърнат за 10 до 13 години. Заводът е един от най-високотехнологичните обекти на територията на „ Тракия икономическа зона “. Разширяването на предприятието ще сътвори нови 150 работни места и по този начин чиновниците на „ Шнайдер “ в България ще станат над 1000.

В ТИЗ министър-председателят направи и първа копка на цех за преправка на билки. Очакванията са през май 2024 година заводът да проработи с личен състав от 15-20 индивида и да преработва български билки до хранителни добавки. Предлаганата инвестиция е по посока на внедряване на високо наукоемки зелени технологии, които биха сложили страната ни на картата на новаторските страни. Партньори в научно-развойната активност на бъдещото предприятие  са  Пловдивският и Софийският университет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР