Държавата получи оценка от Среден (2.88) за грижата си за

...
Държавата получи оценка от Среден (2.88) за грижата си за
Коментари Харесай

Среден получи държавата за грижата си за децата

Държавата получи оценка от Среден (2.88) за грижата си за децата.

Оценката сложи Георги Богданов, изпълнителен шеф на Националната мрежа за децата, с представянето на годишния отчет на организацията " Бележник " за 2018 година

Според Богданов най-тревожните трендове през последните години са неналичието на прогрес в напъните за понижаване на детската беднотия, систематичните проблеми в обществената сфера, системата за протекция на детето, незадоволителна съгласуваност сред институциите, забавена промяна в системата на детското правораздаване и други.

Най-ниска оценка от Среден (2.53) специалистите дават на " Семейна среда и различни грижи ". Необходими са дейни дейности за гарантиране на правото н детето на семейство, посредством основаване на превантивни услуги, както и обезпечаването на жизненоважни връзки със системите на опазването на здравето и образованието, написа още в отчета.

Със междинен триумф от (2.60) се подрежда региона на " Основните правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето ". В тази област най-ниско са оценени напъните на понижаване на детската беднотия. 385 000 български деца живеят в беднотия, а тези, които са в риск от беднотия и обществено изключване са 45.6%, демонстрира изследването.

Средната оценка в региона " Правосъдие " също е междинна - (2.79). В изследването се показва, че през годината няма никакъв прогрес за реализирането на промяната в системата на детското правораздаване, която се бави към този момент близо 10 години.
От Национална мрежа за децата правят оценка триумфите на страната в област " Образование " със Среден (3.02). И тази област бележи забележителен спад по отношение на равнищата на от предходните си три години. В отчета въпреки всичко се показва, че има най-малък прогрес в региона на ранното детско развиване, само че предоставяните услуги са с стеснен обсег и лимитирани териториално.

В резултатите, посочени в отчета, бранш " Здравеопазване " получава оценка (3.19). Основният прогрес на страната в системата на опазването на здравето, съгласно прочуването, е в намаляването на детската смъртност, която доближава 6.5 промила през 2016 година.

На въпрос на news.bg достигало ли се е през всичките години на издаването на отчета " Бележник " до отлична оценка по шестобалната система, Богданов уточни, че за всичките години най-високата оценка, която се е поставяла на страната, е Среден (3.28).

Докладът " Бележник " прави годишен мониторинг на поетите задължения от страна на институциите, касаещи правата на децата.

Докладът включва и рекомендации, които биха подобрили съществуващите политика и практики. Той преглежда 25 поети от страната уговорката в 5 области:

" Основни правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето " ;
" Семейна среда и различни грижи " ;
" Здравеопазване " ;
" Образование " ;
" Правосъдие ".
Най-разпространеното мнение съгласно допитването в изследването е, че дистанцията сред хората и държавната власт е доста огромна, желае се повече връзка сред хората и институциите и разискване на политики, отнасящи се до тяхната работа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР