Държавата отпусна пари за ремонт на пътя до Хераклея Синтика

...
Държавата отпусна пари за ремонт на пътя до Хераклея Синтика
Коментари Харесай

Отпуснаха средства за ремонт на пътя до Хераклея Синтика

Държавата отпусна пари за ремонт на пътя до Хераклея Синтика – античния древен град, който се намира напълно покрай храма на баба Ванга в местността Рупите. 1,4 млн. лв. са планувани за ремонт на пътния сектор, който съставлява черен път с дължина от близо 2,5 км. Очаква се ремонтът да завърши до края на годината.

Петрич

Хераклея Синтика е най-добре непокътнатият древен град у нас. Само за няколко години се трансформира в един от най-значимите археологически обекти, посещаван от хиляди туристи освен от България, само че и от чужбина.
Сотир Иванов, шеф на музея в Петрич: Хераклея Синтика израсна от нищото. Това, което през днешния ден следим като главен обект беше сметище за земеделска продукция през 2007 година, когато започнахме археологическите изследвания. Имахме шанс, там излезе централната градска част – форумът или агората на Хераклея Синтика, която е съществувала от средата на V в. прочие Хр. до може би средата на VI в. сл. Хр.
Над 200 туристи всеки ден посещават античния град Хераклея Синтика като през последните години се усилва и броят на задграничните гости от Германия, Англия и други европейски страни.
Сотир Иванов, шеф на музея в Петрич: За съпоставяне ще ви кажа, че в случай че през 2007 година ние нямахме нито един екскурзиант сега през 2018 година отчетохме 60 хиляди туристи. Построяването на асфалтов път и добра инфраструктура може да увеличи посещаемостта с най-малко 40 пъти.  „ Пътуване в предишното “: Хераклея Синтика последователно разкрива хубостта си „ Пътуване в предишното “: Хераклея Синтика последователно разкрива хубостта си
Площадът на античния град Хераклея Синтика до Петрич към този момент е обрисуван с действителните си размери. Той дава съображение на археолозите да съпоставят мащабите на...

Сега, с цел да стигнат до Хераклея Синтика, туристите имат два разновидността – могат да изберат тесния асфалтов път, който минава покрай храма на баба Ванга и да продължат към разкопките, или да минат по черния път през село Рупите, който следва да бъде ремонтиран.
Минка Салагьорова, зам-кмет на община Петрич: Самият сектор, той е с дължина 2,4 км и неговото начало е от самия древен град Хераклея Синтика, където са разкопките и надлежно стига до връзката с общинския път, който е за село Рупите. От там е доста директна връзката с републиканския път, може би към 500 м е дължината.
Община Петрич има подготвен план за ремонт на пътя. Предстои социална поръчка и избор на фирма-изпълнител. Общината ще влага и лични средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в местността Рупите до античния град.
 Масивно злато - древноримска огърлица откриха в Хераклея Синтика край Петрич Масивно злато - древноримска огърлица откриха в Хераклея Синтика край Петрич
Първо в "По света и у нас " - солидна златна огърлица откриха археолози в античния град Хераклея Синтика до Петрич. Тя е извънредно добре непокътната. И...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР