Държавата, Общината и Фондация Дом за Пловдивската опера“ обединиха усилия

...
Държавата, Общината и Фондация Дом за Пловдивската опера“ обединиха усилия
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Ускоряваме темпото за намиране на дом за Пловдивската опера

Държавата, Общината и Фондация „ Дом за Пловдивската опера “ сплотиха старания и сложиха на бърза писта намирането на решение на дългогодишния проблем с неналичието на лична постройка на една от най-важните културни институции в Пловдив. Това стана ясно след работна среща по самодейност на регионалния шеф Ангел Стоев , който събра на една маса Фондацията и общината в лицето на кмета Здравко Димитров, неговия заместител Пламен Панов и Главният проектант на града Димитър Ахрянов. В срещата от страната на Фондацията участваха инж. Любозар Фратев, доцент доктор инж. Никола Добрев, доктор Мариана Чолакова, арх. Илко Николов и секретарят Данаил Георгиев, оповестиха от Областната администрация. 

 Среща в Пловдив
Среща в Пловдив. Снимка: Областна управа-Пловдив

По време на диалозите беше взето решение планът на Фондацията да бъде прегледан още веднъж от ЕСУТ на изключително съвещание на 9 март . Предложението е да се даде опция на създателя – арх. Николов, да отбрани плана, който планува да бъде построен дом на Операта в центъра като се употребява пространството зад тила на някогашния Партийния дом като бъдещата постройка ще сътвори естествена връзка с Концертна зала .

„ Важно е да се подчертае, че планът бе показан обществено през лятото на 2022 година и той не планува побутване на постройката на централния площад “ , разяснява още Ангел Стоев.

„ Бих желал да отбележа, че страната поддържа напълно намирането на дом за Операта, само че чака от общината ясна позиция по отношение на плана на фондацията и окончателния избор на място. „ Знаете, че полемиката тече повече от 7 години и са предлагани разнообразни разновидности, само че досега не се е стигнало до обща позиция сред гражданската самодейност и общината “ , разяснява по време на срещата регионалният управите.

Той напомни, че са се обсъждали като подобаващи места – терени в Международния панаир, до зала „ Колодрум “, на мястото на щаба на БА зад паметника на „ Съединението на България 1885 година “, само че до този миг няма общо мнение сред обособените субекти .

Д-р Мариана Чолакова акцентира, че Фондацията търси обединяване за решаването на казуса , тъй като Пловдив като културна столица се нуждае от постройка на Операта , с цел да продължи да свети още по-ярко на културния хоризонт на Европа.

„ Като кмет не съм спирал да работя по казуса и да диря консенсусни решения. За нас е значимо в границите на този мандат въпросът да бъде решен “ , съобщи от своя страна кметът Здравко Димитров.

 Среща в Пловдив
Среща в Пловдив. Снимка: Областна управа-Пловдив

По думите му е значимо да има и поддръжката на Общинския съвет , чието решение за срутване на Партийния дом към момента не е анулирано и значително блокира процеса.

„ Днес даваме сериозен подтик и би трябвало да вървим напред. Само след седмица ще е ясно дали ЕСУТ приема плана на арх. Николов или не, в случай че не приема, ще имаме нова среща, на която да продължим да търсим разновидности, само че в ускорено движение “ , бе безапелационен регионалният шеф.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР