Държавата обеща да спре дискриминацията към ученици, като им отказва

...
Държавата обеща да спре дискриминацията към ученици, като им отказва
Коментари Харесай

Държавата обеща да спре да отнема стипендии от деца, само защото учат в частни училища

Държавата даде обещание да спре дискриминирането към възпитаници, като им отхвърля стипендии макар високия триумф или впечатляващите достижения, единствено тъй като учат в частни учебни заведения.

Обещанието направи зам.-министърът на образованието Деница Сачева, предизвикана от случая с ученика Андрей Петков. Той първо бил награден от Министерството на образованието с 1500 лв. стипендия за отличното му показване по баскетбол, а откакто внесъл документите в МОН за приемането ѝ, му я отказали, тъй като учи в частно учебно заведение.

За скандалния случай описа един от създателите на частното учебно заведение Увекинд Зарина Филева. Момчето получило премията, откакто напролет баскетболният тим на софийското училищетостанал четвърти в страната. Андрей е най-хубавият изпълнител на шампионата на ученическите игри по баскетбол и получава премия за идната образователна година. Родителите му подават документите в МОН и получават отвод.

Оказа се, е няма по какъв начин Анди да бъде талантлив, тъй като учи в частно учебно заведение, разяснява Зарина и прецизира, че момчето не е наследник на богаташи - част е от нормално, прелестно семейство и учи там безплатно, точно тъй като е доста надарен. Тя е безапелационна, че става въпрос за дискриминация и пита къде ще отиде тази стипендия.

Тази заран зам.-министър Сачева отговори с опрощение за породеното му отчаяние и заричане за смяна в разпоредба, след която Андрей ще може да получава стипендията си от началото на 2018 година А за времето, в което няма нормативно съображение стипендията да бъде отпусната - необикновено, само че факт - отводът не е плод на неуместно чиновническо безчинство, а е резултат от прецизно съблюдаване на разпоредба - той ще бъде обезщетен от Министерството на образованието и науката.

Министър Красимир Вълчев е поканил Андрей Петков с неговите родители и директорката на учебното заведение на среща в министерството другата седмица.

Пропуск на уредниците на ученическите игри е, че давайки опция на възпитаници от всички учебни заведения да вземат участие в надпреварата, не са съобразили, че връчването на премията е обвързвано с нормативни ограничавания. Това обаче не може да бъде причина Андрей да бъде пострадал, разяснява Сачева.

" Нямаме съмнения, че политиката на страната би трябвало да е ориентирана към поощряване и поддръжката на дарбите и гениите на децата и учениците без значение от формата на благосъстоятелност на учебните заведения, в които учат. Изявената заложба на всяко дете е капитал за една страна без значение дали родителите му са богати или небогати, дали то учи в общинско, държавно или частно учебно заведение, написа тя във Facebook профила си.

От 2018 година стипендии за изявени способности и просветителни резултати ще могат да получават всички деца и възпитаници без значение от собствеността на учебните заведения, в които учат, безапелационна е зам.-министър Сачева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР