Държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина.

...
Държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина.
Коментари Харесай

Сачева: Държавата няма достатъчно пари за преизчисляване на пенсиите

Държавата няма задоволително пари, с цел да бъдат преизчислени пенсиите следващата година. Това разгласи общественият министър Деница Сачева.
На свое съвещание през днешния ден Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) утвърди плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2021 година Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно съдействие, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласоподаване в Народното събрание.

Сачева изясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на 100 от 1-ви юли следващата година и изпреварващото повдигане на минималната и оптималната пенсия, надлежно на 300 и на 1440 лева, е обективен модел: По думите на обществения министър преизчисляване на пенсиите върху застрахователен приход за 2015 и 2019 година няма да може да се случи, тъй като “държавата не разполага с такива средства”.

“Към момента 250 лева по отношение на 1200 лева оптималната пенсия, съотношението е 4,8, тъкмо същото съответствие ще запазим и в идната година. Има пенсионери, които смятат, че са ощетени, тъй като имат ниски пенсии. Все отново в действителност пенсията е функционалност на осигурителния принос “, изясни общественият министър, представена от БНР.

От своя страна ръководителят на Надзорния съвет от квотата на работодателите Стефан Василев съобщи, че организацията му ще гласоподава срещу плана на страната с аргумента, че минималната пенсия от 300 лв. демотивира.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР