Държавата никога не е губила контролната си функция на Капитан

...
Държавата никога не е губила контролната си функция на Капитан
Коментари Харесай

Пламен Абровски, ИТН: В мен има голямо съмнение, че правилно извършваме здравния контрол на Капитан Андреево

" Държавата в никакъв случай не е губила контролната си функционалност на " Капитан Андреево ", най-вероятно е губила доста пари. От това което се случва на границата зависи дали и по кое време ще влезем в Шенген. В мен има огромно подозрение, че вярно правим здравния надзор ", съобщи в " Денят стартира " Пламен Абровски, народен представител от " ИТН ", ръководител на Комисията по земеделие в Народното събрание.

По думите му шефът на БАБХ би трябвало да вкара естествен надзор.

" Човекът, който бие печата, не вижда стоката. Аз бях шокиран - това е времевият график, по който се взимат проби. Как тук съблюдаваме ние съблюдаваме условието на инцидентен принцип да се взимат 20 % от всичко, което влиза. Аз попитах - по какъв начин постигате тези 20 %, отговорът беше " Ами по правилник не е ясно казано, затова би трябвало на годишна база да бъдат тези 20%. Защото, в случай че ти взимаш проби единствено в избрани часове по този начин излиза, че от 14 до 22 часа не се взимат проби. Тогава е обикновено турската страна да ти провежда влизането на камионите, тъй като гуляй това състояние аз не съм сигурен, че съблюдаваме условието на регламента за формалния надзор ", акцентира Пламен Абровски.



Той разясни, че Българската организация по сигурност на храните би трябвало да промени това и посочи, че пробите се изследват в София.

" Предполагам, че са го създали, тъй като няма по какъв начин всяка една проба да пътува до столицата. Няма сега човек, който да ми подсигурява, че когато един тир е влезнал в 16 часа в случай, че не се взимат проби ние знаем какво има вътре. Моето терзание е в това, че страната не прави по верния метод формалния надзор, който би трябвало да прави страна членка на Европейски Съюз, гранична на трети страни ", добави Пламен Абровски.

Той разяснява, че сегашната лаборатория би трябвало да престане да съществува.

" В момента контролът се крепи само на централната лаборатория в София, в случай че там се счупи някой апарат - край. От това кой и по какъв начин ще си свърши работата на " Капитан Андреево " зависи здравето на нас и освен на нашите деца, а на цяла Европа ", съобщи Пламен Абровски.

По думите му фитосанитарите са с самостоятелни печати, както митничарите. Според него контролът не носи облага, а хамалите, годишните доходи са от тях. Пламен Абровски означи, че има безспорна проследяемост на храните в Европейския съюз. Той сподели още, че стратегическият проект за земеделието би трябвало да се случи до края на тази година.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР