Държавата не е пред фалит и има стабилни публични финанси.

...
Държавата не е пред фалит и има стабилни публични финанси.
Коментари Харесай

Пеканов: Не е редно всичи фирми в страната да взимат помощи от държавата

Държавата не е пред банкрут и има постоянни обществени финанси. Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства в служебния кабинет в ефира на Нова телевизия. Той уточни, че страната ни има втория най-нисък дълг към брутния вътрешен артикул в Европа.

„ Има опасности във връзка с дълготрайното развиване на обществените финанси. Тези опасности не трябва да бъдат премълчавани. Те са доста краен вид, до който няма да се стигне, само че сме длъжни да кажем - не може дефицитът да бъде 7 % ”, разяснява Пеканов.

По отношение на бюджета, който служебното държавно управление ще предложи, министърът уточни, че в него ще има повишение на обществените разноски за пенсионерите и учителите, само че понижаване на други разноски.

„ Програмата за помощи за бизнеса беше извънредно великодушна. Трябва да се дават помощи на най-уязвимите и на застрашените компании, а не на всички ”, изясни той. 

Политика по приходите може да има, когато е ориентирана към групите, на които би трябвало да бъде помогнато. Могат да бъдат понижени великодушните помощи, които стигаха до всички, изясни.

Според него би трябвало да има постоянен кабинет със заложена стратегия, тъй като има доста неща, които би трябвало да бъдат свършени. По думите му има ясни цели, към които партиите би трябвало да се обединят.

„ Политики по приходите – обществена отбрана, само че и устойчиви обществени финанси. Съдебна промяна – това не е нещо нереално, което занапред да бъде обсъждано. Нещата за правосъдната промяна са ясно написани в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и са изискване страната ни да получава европейски пари ”, сподели Пеканов.

Той означи, че страната ни ще получи към 1,5 милиарда лева, когато извърши промените по правосъдната система, заложени в ПВУ.

„ Законопроектите са готови, съгласувани с европейската институция ”, съобщи Пеканов.

По думите на вицепремиера правосъдната промяна ще помогне да бъде понижена корупцията в страната.

Европейската интеграция и участието на България в Шенген са други цели, към които политическите обединения могат да се обединят. Страната ни извършва техническите критерии за участие в Шенген от години, само че има някои страни, които желаят още повече сигнали, че България е подготвена да се реформира. Нужните закони са написани и могат да бъдат гласувани в идващия месец, изясни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР