Държавата може да наложи контрол на Лукойл Нефтохим“, ако иска.

...
Държавата може да наложи контрол на Лукойл Нефтохим“, ако иска.
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Държавата може да наложи контрол върху „Лукойл Нефтохим“, ако иска

Държавата може да наложи надзор на „ Лукойл Нефтохим “, в случай че желае. Освен като собственик на „ златна акция “ в рафинерията, сега има законодателна самодейност, която мина през две комисии и ще улесни и трасира пътя, по който това да стане. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков.

„ А дали има смисъл? В случая концепцията е по-скоро, в случай че се стигне до такава степен, притежателят на рафинерията да каже, или да реши, или да реши по най-различни аргументи, че желае да спре производството в България. Тогава, от позиция на отбрана на националната сигурност и на локалния пазар, страната да може да се намеси “, добави той.

 
От известно време се дебатира дали страната, в случай че поеме подобен действен надзор, не би могла да въздейства и върху цените на горивата – което беше главната част от дебата до момента. Сега към този момент има нов миг, той е обвързван със заканите - в случай че не стане това, това и това, ние ще спрем производството. Затова е този законопроект.
Но ценовото преимущество от евтиния съветски петрол по никакъв метод не стига до българските консуматори, безапелационен е Трайков.

„ В момента от производството на горива се вършат големи облаги, само че те не остават в рафинерията, която е българското сдружение. А остават, посредством трансферно ценообразуване, в швейцарската компания „ Литаско “, която купува на ниска цена петрол, дава за преправка в „ Нефтохим “, заплаща някаква такса за преработката и по-късно продава скъпо готовите артикули – отново в България и в чужбина “, разясни някогашният министър.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР