Държавата, която с решение на правителството пое разпространението на печатните

...
Държавата, която с решение на правителството пое разпространението на печатните
Коментари Харесай

Държавата ще търси варианти за подкрепа на печатните издания, обяви министър Желязков

Държавата, която с решение на държавното управление пое разпространяването на печатните издания, ще търси вид за финансовата им поддръжка, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков. Още през ноември предходната година страната съобщи подготвеност да се включи в разпространяването на периодическия щемпел, откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че ще изземе активността от частните компании (80% от този бизнес се управлява от сдружения, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски). Тогава Борисов съобщи, че в случай че се наложи, ще има държавна дотация, с цел да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000.

" Считано от 1 март " Български пощи " се оказаха единственият народен дистрибутор и превозвач на периодика. Причините са без значение, значим е фактът и резултатът от това ", сподели Желязков. Държавното сдружение се оказа в тази роля, откакто " Лафка " затвори своите обекти.

Той разясни, че от понеделник националното разпространяване се прави в партньорство с районни дистрибутори, които са към 40. Според Желязков първите два дни са били спокойни и няма обитаемо място без печатно издание.

Министърът организира през предходната седмица среща с издателите, на която показал, че страната желае да няма стрес при прехода и да се намерят косвени насърчителните детайли, които да подкрепят активността по издаване на печатни издания и опцията да доближат до читателите. Като разновидности за поддръжка Желязков уточни понижаване размера на отстъпката, която издателите дават и връзките с районните дистрибутори.

Според министъра размерът на държавната помощ може да е общо 15 млн. евро на година, само че занапред предстоят калкулации, на база приходите и разноските от активността. Росен Желязков уточни, че държавната поддръжка има за цел да не се усилват цените на печатните издания, да се даде опция на издателите да дават по-качествено наличие и обезпечаване на осведоменост на всеки жител, без значение къде се намира.

На въпрос, дали " Български пощи " ще се оправят, той уточни, че сдружението има 3000 пощенски станции, като за момента в 300 се оферират и печатни издания. До края на другата седмица се чака точките за продажба на пощите да са 700, които допълват към този момент съществуващата мрежа да дистрибуция с 4000 обекта.

Росен Желязков уточни, че е готова огромна социална поръчка за избор на подизпълнител за транспортната част на активността. В отговор на въпрос министърът изясни, че " Български пощи " разполагат с действителен паричен запас, като следва и влизане в нови ниши, като интернет-търговията и куриерските услуги.

До края на годината рецесията за вагони и локомотиви завършва?

Коментирайки обстановката с БДЖ министърът сподели, че до края на годината би трябвало да бъде преодолян дефицита на вагони и локомотиви. Предстояло и преструктуриране. " Целта е тази конструкция да бъде усъвършенствана с последователното отпадане на ролята на холдинга и явен ангажимент на двете сдружения ( " Пътнически транспорти " и Товарни транспорти ", б.а.) като съществена задача е БДЖ към 2024-та година да може да подсигурява на страната, че са операторът, който може да прави тази активност, тъй като от тази дата всеки един от операторите от Европейски Съюз може да влезе и в случай че предлага по-добри условия, страната би заложила на по-доброто, разясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР