Държавата към момента е намалила наполовина комисионните, които трябва да

...
Държавата към момента е намалила наполовина комисионните, които трябва да
Коментари Харесай

Държавата намали наполовина комисионните за изкупуване на зърното. Преговаряме за още по-голяма отстъпка

Държавата все още е понижила на половина комисионните, които би трябвало да заплати за готвеното изкупуване на зърно през Софийската стокова борса. По първични планове комисионните са за били за над 2 млн. лева, а към този момент възлизат на 1.1 млн. лева и Министерство на земеделието ще води диалози с борсата за спомагателна отстъпка. Това разгласи в изявление за Mediapool земеделският зам.-министър Иван Христанов .

Държавата е отказала в покупко-продажбите да бъде представлявана от препоръчани ѝ брокери от Софийската стокова борса откакто е открила, че може да работи с брокерите на организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", на които няма да се постанова да изплаща комисионна, защото те получават заплата от организацията. Ще се водят договаряния за комисионната, която би трябвало да получи за покупко-продажбите самата стокова борса.

Очаква се през идната седмица да бъде определена и нова държавна компания, която да купува зърното от името на страната, откакто " Сортови семена - Елит " .

Г-н Христанов, някогашният министър на земеделието госпожа Десислава Танева (ГЕРБ) разгласи пред БНР, че вие Налагало ли се е да предприемете тези стъпки и поради тези комисионни ли компанията отхвърли да купува зърно за страната?

Тези изказвания към този момент бяха тиражирани от нейна страна. Те на практика уронват престижа ми и положителното ми име. Аз към този момент работя с адвокати, с цел да отразим тематиката.

Какво значи “да отразим темата”, към дело ли ще пристъпите?

Още не съм решил. Разговарям с юристи, с цел да преценим кой е подобаващият път на развиване, защото да се излезе в национални медии и да се подмятат имена, създавайки отрицателна конотация, просто не е вярно. Още повече, че аз имам престиж на безусловно безкористен, който е граден към този момент над 20 години. На мен, за първи път ми беше препоръчан рушвет през 2004 година от 10 млн. лева

Кой ви го предложи, с какво се занимавахте тогава?

Това беше в частна интервенция, не бих желал да забърквам имена, тъй като едно от тях бе много известна интернационална институция и ги изгоних. Когато един човек е чист, да му хвърлиш едно леке тиня наподобява по друг метод, в сравнение с когато целият е изкалян. Затова в този момент няма да оставя никога това развиване на нещата да си върви умерено и да ми бъде уронван престижът.

Но водил ли сте диалози с управлението на компанията " Сортови семена - Елит " и какви?

Имахме един диалог онлайн с изпълнителния шеф на компанията госпожа Росица Въчева. Тук в моя кабинет, където сме в този момент с вас, в наличието на останали специалисти и членове на екипа - шефката на кабинета, директорката на публични поръчки, дирекция " Растениевъдство” и така нататък Всички ние обсъждахме по какъв начин може да стане изкупуването на зърното бързо и транспарантно, тъй като сме притиснати от времето. Това е желанието и на търговците и на притежателите на зърно сега, в действителност да се работи бързо. И въпреки това би трябвало да стане транспарантно, законно, одитируемо във всеки един миг.

Кажете елементи. Имаше ли опасности, които откроихте за покупко-продажбите по време на този диалог?
Иван Христанов е заместител министър на земеделието от квотата на " Продължаваме промяната ". Той е икономист с магистърска степен по земеделска стопанска система и бакалавърска степен по счетоводство и надзор от УНСС. Христанов е бизнесмен и професионален финансов управител с над 22 години управнически опит, от които 2 в огромен консервен комбинат. През 2001 година стартира предприемаческа активност. Изгражда една от най-значителните новостартиращи компании в Югоизточна Европа в региона на потребителското кредитиране с повече от 2 800 сътрудници и с над 1 000 000 клиенти. Партньор е в два капиталови фонда, в това число и най-големият в България, които поддържат растящи български предприятия. Бил е в управлението на една от двете компании в България, одобрени от ЕИФ на Европейска комисия за вложение в дребни и междинни предприятия по Програма за дялово финансиране " Джереми ". Заемал е и позицията стратегически консултант в голям брой млади бизнеси, в това число хранителна промишленост. Работил е главно в частния бранш, по ръководство на огромни осведомителни масиви и за основаване и ръководство на кредитни портфейли. Първото, което разгледахме по време на този диалог, е Софийската стокова борса(ССБ). Оттам ни предложиха едно лице за брокер, проверихме го, с цел да сме сигурни, че няма петна в предишното. И аз, и сътрудниците от министерството реагирахме отрицателно, тъй като не може да се концентрира търговията и целия този запас единствено в едни ръце . След това от ССБ изпратиха още три лица.
Проверихме ги и тях, излязоха чисти, след което обаче събота и неделя (миналия уикенд - б.а.) продължихме интензивно връзката с сътрудниците от Държавния запас, също и с борсата и бяхме доста удовлетворени да разберем, че Държавният запас е член на няколко тържища и има сертифицирани чиновници за брокери, т.е. страната си има брокери . Така елиминирахме въпроса дали някой няма да си избира своеволно брокерите и да основава някаква взаимозависимост.

На диалозите няколко пъти молих към сътрудниците от " Сортови семена - Елит”, че, в случай че нещо не е ясно би трябвало да питат. В края на краищата ние имаме едно разпореждане на Министерски съвет, което споделя, че страната би трябвало да изкупи зърно за 1.1 милиарда лева, и то би трябвало да се извърши. Освен това много изрично обяснявахме, че страната построява механизъм, който да обезпечи честността на хората, които са забъркани в цялата интервенция, тъй като, както самичък разбирате, този запас е огромен и всеки се опасява . Въпроси от страна на компанията към нас не бяха отправени.

Да се върнем към комисионните. Какви комисионни ще се заплащат по покупко-продажбите?

От Държавния запас ни споделиха, че техните брокери не получават комисионни . По принцип комисионните са два вида. Комисионните на брокерите и комисионните на борсата, тъй като борсата се устоя от тях.

Каква е комисионната, която би трябвало да се заплати на ССБ за закупуването на зърното?

Борсите, с които работи Държавният запас сега, имат комисионни от 0.1%. Това го обсъждахме в неделя. Това, което бихме желали да създадем, е да проведем диалози и тези комисионни да бъдат значително понижени предвид на размера , който ще се търгува.

При планувани покупко-продажби със зърно за 1.1 милиарда лева, 0.1% комисионна излиза 1.1 млн. лв….

Да и ние сега беседваме, с цел да понижим тази сума от 1.1 млн. лева Забележете, че в началото тази комисионна бе 2 млн. лева и я намалихме на половина , тъй като няма да използваме брокери на борсата, а на Държавния запас, за които не се заплаща комисионна. По мотив идните диалози за в допълнение понижаване на комисионната, който желае да пристигна - ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане”. Добре пристигнали са на диалозите. Разговорите могат и ще бъдат изцяло открити.

А откакто излиза наяве, че остава в частни хранилища?

Когато организирах диалога с шефа на " Сортови семена - Елит” Росица Въчева подчертах, че страната ще окаже цялостно подпомагане на компанията за бистрота и почтеност на процеса. Например, окачествяването на зърното ще се прави от комисия, която ще бъде формирана от специалисти за всеки обособен транш. Тя ще се състои от трима души, от три разнообразни организации и дирекции. Така че да подсигуряваме, че няма по какъв начин неприятно зърно да бъде окачествено като положително.

Уточних, на дълго и на необятно, че, в случай че има каквито и да е въпроси, те ще бъдат отговорени. И ще бъде ангажирана цялата държавна машина, да окаже подпомагане на компанията, която се отхвърли. За съответни действия, в случай че би трябвало ще викаме и сътрудници отвън обсега на Министерство на земеделието, с цел да сътрудничат и да подсигуряват тази бистрота. Не беше заложен нито един въпрос от ръководителя на компанията. В последна сметка бе квалифициран от компанията един безразсъден отчет и разбрахме, че държавното сдружение отхвърля да извърши решението на Министерски съвет.

Защо житото, което занапред страната ще изкупува, ще остане на предпазване в хранилища на търговци и на зърнопроизводители?

Защото не може да преместите 700 000 тона пшеница за два дни. Това е логистична задача и най-важното страната няма хранилища, които да поемат такива вместимости .

Колко пшеница, слънчоглед и царевица ще изкупи страната за тези 1.1 милиарда лева?

700 000 тона хлебна пшеница, 450 000 тона фуражна пшеница, 500 000 тона царевицата и 325 000 тона слънчоглед . Ако частни лица със зърнобази и хранилища заявят, че желаят да го съхраняват трайно, ние ще можем да го преместим. Но по този начин или другояче житото отново ще бъде в частни хранилища, тъй като държавни хранилища за тези размери няма. Ние ще създадем всичко допустимо да създадем процеса по наемане на тези бази транспарантен.

Хипотетично, да приемем, страната е купила зърното, складирала го е в склада, да вземем за пример на Пешо. Кой ще подсигурява, че това зърно няма да бъде препродадено от Пешо, по какъв начин ще се пази?

Точно за това служи репресивния уред на страната. Има полиция, служби. Има по какъв начин да се запечатват хранилища. Ако някой злоупотреби, надлежно към него ще бъде формирана наказателна кореспонденция за кражба. Министерството има няколко организации и служби, дирекции, които имат доста огромен личен състав. Например, Българската организация за сигурност на храните, регионалните и общинските дирекции по “Земеделие”, смесени комисии. Ще разчитаме на техния надзор. Така че непрекъснато ще ревизираме какво се случва със зърното, няма да го оставим някой да го изнесе.

А може и склад с държавно зърно, хипотетично да бъде ограбен…

Помним, по какъв начин на една компания преди години няколко десетки тона захар се стопиха от един дъжд. Така че това също залагаме в критериите какъв брой може да е загубата на тегло на пшеницата. Защото знаете, че имаме загуба на мокрота и то става по-леко.

Зърното ще седи в частен склад, само че кой ще заплаща за съхранението му?

Това желаеме също да обявим на конкурсна процедура, с цел да гоним конкурентност на цените. Говоря за случаите, когато ще пренасяме зърно от един частен склад в различен, в случай че се наложи изобщо такова преместване. Тук също бихме желали да внесем този детайл на бистрота.

А не може ли компаниите, които съхраняват зърното, да вършат някакви банкови гаранции, тъй че страната да е в допълнение подсигурена, че това жито няма да изчезне от складовете им?

Това е част от пакетите, които обсъждаме, с цел да може да го подсигуряваме. Не мога сега да дава конкретика. Те са и в двата детайла - и в детайл покупка и предпазване и по-късно в детайл предпазване. Но, да си дадем сметка, че едно от най-важните неща си остава и репутацията на оператора . Когато някой е градил престиж в продължение на десетилетия, доста мъчно би се подмамил поради 10-20 или 30 000 тона зърно. Контролните си функционалности ще изпълняваме изцяло безкомпромисно.

Сега да създадем внезапен завой от зърното към горите. Вашият сътрудник от " Продължаваме промяната” господин Александър Дунчев преди дни разгласи, че Българска социалистическа партия назначава партийни и противоречиви фрагменти за шефове на горски стопанства и съзря задкулисие. Каза, че обсъждал тези наблюдения и с вас. И вие ли,?

Аз имам своя позиция. Аз съм отраслов заместител министър, отговарящ за Изпълнителната организацията по горите. Позицията ми е, че контролът върху сечта и въобще потреблението на българската гора като запас ще става все по-безкомпромисен с всеки минал месец. Например, най-сетне успяхме да създадем механизъм особено за границата при Калафат, където се изнасяше дървен материал с подправени билети. Това към този момент е история.

Решихме казуса като ангажирахме сътрудниците на границата - гранична полиция. Разработихме и процедура, в това число и с образни материали, по какъв начин да вършат оценка, по какъв начин да съпоставят билетите за транспорт на дървесина. Същото ще създадем на всички останали граници.

Аз като ви питах за Дунчев, ви питах дали и вие имате наблюдения като неговите за задкулисие и за противоречиви назначения…

На мен ми се коства, че би трябвало да има още по-добър продан на информация сред него и Министерство на земеделието, тъй че в действителност да отстраняваме всевъзможни благоприятни условия за неразбирателство. Започнахме да работим по този механизъм, бих споделил, че през последната седмица имаме значителен прогрес. Няма сигнал, който той или който и да е различен, да изпрати и да не е отразен.

В господин Дунчев разгласи, че министърът не му дава имената на новоназначените шефове на държавните горски стопанства…

На мен ми се желае там да има огромна драма, само че в действителност промените са не повече от 8-10%. Т.е. нямаме всеобщи чистки, всеобщи преназначения.

Защо тогава не му се дават имената на новите шефове откакто няма драма?

Трябва да ревизира дали в действителност не му се дават….

Питам, тъй като господин Дунчев ви загатна в " Денят с Веселин Дремджиев " с изказване, че вие, а не него не му се дава.

Видях го, само че си признавам, че не си припомням да сме го говорили. Напълно е допустимо, само че просто аз самият не мога да си спомня този откъс. Пак споделям няма да остане камък необърнат, с цел да удовлетворим упованията на обществото.

В последна сметка ще бъде ли извадена Изпълнителната организация по горите от Министерство на земеделието или обединението се отхвърля от това желание.

Абсолютно, ще бъде извадена. Коалиционното съглашение ще бъде изпълнено. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за горите, с който ще стане това сега се намира за последна оценка в Министерски съвет. След което и ние би трябвало да създадем последна оценка и да приключим цялата сага.

Кога във времето очаквате Агенцията по горите да стане финално част от Министерски съвет?

Надявам се до 2 месеца . Само публичното разискване на този план лишава към месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР