Държавата изтегли дълг за общо 2.3 млрд. лева от началото

...
Държавата изтегли дълг за общо 2.3 млрд. лева от началото
Коментари Харесай

Държавата изтегли дълг за 2.3 млрд. лева от началото на годината

Държавата изтегли дълг за общо 2.3 милиарда лв. от началото на годината. Това се случи в границите на 8 аукциона за продажба на държавни скъпи бумаги (ДЦК), като последният от тях бе извършен през вчерашния ден. Министерство на финансите пласира сполучливо 10.5-годишни лихвоносни съкровищни облигации на стойност 500 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от 0.53%, излиза наяве от известие на финансовото ведомство.

Общият размер на подадените поръчки доближи 517.9 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.04. От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 85.4 %, следвани от застрахователните сдружения – 8.1 %, пенсионни и гаранционни фондове – 4.8 %, капиталови медиатори – 1.6 % и други вложители – 0.1 %.
 Държавата тегли дълг за нови 500 млн. лв. Държавата тегли дълг за нови 500 млн. лв.
Нов дълг в размер на 500 млн. лв. ще бъде пласиран още през сегашния месец октомври, сочи известие на уеб страницата на Българската национална б...

Така в границите на месец октомври, страната организира два аукциона за продажба на ДЦК, като всеки от тях набра нов дълг от 500 млн. лв.. По този метод сумата на дълга се увеличи с 1 милиарда лв. единствено за месец до общо 2.3 милиарда лв. за актуалната 2021 година, сочи информация в данните на Министерство на финансите.

Един от всички осем извършени аукциона през тази година приключи без записване на поръчките. Това се случи при започване на месец март тази година, когато финансовото министерство се отхвърли да запише поръчки за 10.5-годишни ДЦК за 200 млн. лв..

Тегленето на нов дълг стартира още през февруари, когато бяха пласирани 10.5-годишни ДЦК за 300 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от 0.14%. Следващият аукцион бе в края на същия месец февруари, като на него бе издаден 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от -0.17%.

През март се организира горепосоченият аукцион, приключил с отвод за записване на поръчките. В края на същия месец обаче, сполучливо бяха пласирани 5-годишни ДЦК за 300 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от -0.10%.
 Пласирахме ДЦК за половин милиард лв. при негативна рентабилност Пласирахме ДЦК за половин милиард лв. при негативна рентабилност
Държавата изтегли дълг за рекордните за тази година 500 млн. лв., постигайки негативна рентабилност, оповестяват от Министерство на финан...

Септември стартира с аукцион за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от -0.15% и приключи с разпространение на 10.5-годишни ДЦК за 300 млн. лв. при междинна годишна рентабилност от 0.20%.

През октомври пък бяха осъществени два търга за 5-годишни и 10.5-годишни ДЦК, набрали по 500 млн. лв. всеки, при рентабилност от надлежно -0.02% и 0.53%.

Така от началото на годината страната ни емитира дълг за 2.3 милиарда лв., като близо половината от сумата бе записана през октомври. Според Закона за държавния бюджет за тази година, страната ни може да поеме нов дълг за най-много 4.5 милиарда лв.. Към края на месец август, държавният дълг възлиза на 29.66 милиарда лв., сочат данните на Министерство на финансите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР