Държавата има своите механизми. В момента в закона за енергетиката

...
Държавата има своите механизми. В момента в закона за енергетиката
Коментари Харесай

Добрев: Странно е това, че БСП участва към протест пред Министерски съвет

Държавата има своите механизми. В момента в закона за енергетиката има текстове, които дават необятни пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране във връзка с контрола на лицензианта да си извършва функционалностите по закон. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев пред Българска национална телевизия.

" Това е договорка, която се е договаряла сред централата на ЧЕЗ в Чехия и претендентите за купувачи. За това е необичайно това, че Българска социалистическа партия се причислява към някакъв митинг пред Министерски съвет. Още един път потвърждават, че от всяка обстановка пробват да извлекат политически изгоди. В случая евентуално да съборят кабинета ", разяснява той.

" През тази седмица се чуха доста анализатори, които споделят, че би трябвало да се промени закона за енергетиката. Тоест както Българска народна банка дефинира кой ще купува банките, по този начин и КЕВР би трябвало да дефинира кой ще купи ЕРП-тата, единствено че има разлика и то доста основна. В единия случай пазиш пари, в другия регулираш избрана активност. В случая с банките, всички имаме пари в тях и страната се пробва да ги отбрани. В случая с ЕРП-тата имаме снабдител на услуга, която е контролирана от регулатора. Той не преценя самичък какъв брой пари да ни вземе за тока. Имаме снабдител на услуга, чиято цена е избрана от регулатора. Той има и огромни пълномощия във връзка с съблюдаване на лицензите. Има и текстове в закона, които споделят, че в случай че доставчика не си съблюдава отговорностите, регулаторът може да го в профил и на негово място да постави конвенционален шеф ", изясни Добрев.

" В модела на регулатора не влизат лихвите, тъй че те няма да бъдат част от модела. Дали има или няма повишаване на тока се управлява от регулатора. Ако има съображение за повдигане на цени, той може да ги усили. За това направихме самостоятелен регулатор, който до в този момент си прави добре работата ", съобщи той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР