Държавата и общините трябва да работят в синхрон и заедно

...
Държавата и общините трябва да работят в синхрон и заедно
Коментари Харесай

Зам.-министър Колева: Държавата и общините трябва да работят в синхрон за подобряване на чистотата на въздуха

Държавата и общините би трябвало да работят в синхрон и дружно да разпознават ограниченията за запазване на чистотата на атмосферния въздух, тъй че да се реализиран по-устойчиви и ефикасни резултати.

Целта е да се набележат дейности, които да предприемем в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект, само че и за неотложно осъществяване. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева на кръгла маса „ Обединени за по-чист въздух “, която се организира през днешния ден.

Заместник-министър Колева напомни, че през 2017 година против България е стартирана наказателна процедура за неспазване на нормите за фини прахови частици 10 (ФПЧ10) и се чака страната ни да бъде наказана от Европейския съд поради неспазване на Директивата по отношение на качеството на атмосферния въздух. Сега главен приоритет е да бъдат подкрепени дейностите на общините, които попадат в обсега на решението на Съда на Европейския съюз от 5 април 2017 година за неспазване на нормите на ФПЧ10, регистрирани през последните 5 години (2017-2021 г.).

В помощ на общините по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ са отпуснати средства за възстановяване качеството на атмосферния въздух за минимизиране замърсяването на въздуха от битовото отопление и превоза, в това число за основаване на осведомителна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух (КАВ) като част от Националната системата за мониторинг на КАВ в действително време. Финансирани са действия и за създаване и актуализиране на общински стратегии за качеството на атмосферния въздух.  И в новата  стратегия „ Околна среда 2021-2027 “ е заложен забележителен финансов запас за понижаване на замърсяването на въздуха от битовото отопление.

„ Интересът към стратегиите за замяна на остарели отоплителни уреди и печките на дърва и въглища ни демонстрира, че това е верният път. Очаквам в идващия програмен интервал да се продължи в тази тенденция, с цел да понижим потреблението на дърва и въглища в отоплителния сезон “, акцентира Колева.

Тя добави, че по новата стратегия „ Околна среда 2021-2027 “ са планувани 105 млн. лева за понижаване на вторичното разпрашаване посредством създаване на зелена инфраструктура в градска среда. Средствата ще се дават посредством метода на интегрираните териториални вложения. От тях ще могат да се възползват тези 21 общини, които към момента не са постигнали нормите за наличие на ФПЧ10.

Проследявайки процеса и направените вложения, заместник-министър Колева акцентира, че 2021-ва е първата година, в която няма нито една община с превишение на средногодишните правила на фини прахови частици, което е индикатор за наклонност в възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

Във форума се включиха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, членове на столичния Общински съвет, заместник-кметове от страната, както и представители на научната общественост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР