Държавата и нейните институции вече са под контрола на няколко

...
Държавата и нейните институции вече са под контрола на няколко
Коментари Харесай

Иво Прокопиев: Държавата е под контрола на няколко души

Държавата и нейните институции към този момент са под контрола на няколко души, които употребяват цялата им репресивна мощност, с цел да възпроизвеждат политическата си власт и да санкционират тези, които мислят друго. Това декларира в изявление за terminal3.bg Иво Прокопиев, съиздател на " Дневник " и " Капитал ".

" Това, което стартира с модела КТБ за преобразяване на медийно и икономическо въздействие в безконтролна и несменяема политическа власт, към този момент се е трансформирало в модела " Пеевски " на тотално превзетата страна, която репресира непокорните си жители. Като споделям модела " Пеевски ", приказвам за явлението, не за личността ", разяснява Прокопиев, който неотдавна разгласи, че чака имуществото му да бъде запорирано от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) поради приватизацията на сдружението „ Каолин “ през 2000 година

Прокопиев разяснява, че у нас работи непозната форма на " държавен капитализъм, който имитира народна власт и политически плурализъм, само че сходно на фашизма правата на жителите се простират до там, че дейностите и ползите им да не влизат в спор с " превзетата страна " . Тези, които си разрешат да опонират, са подложени на " принуда, заличаване или опит за завладяване на бизнеса ".

Според Прокопиев сега се случва контрапреход, реституция на тоталитарни порядки и приватизация на държавните институции. " Много от главните цивилен права са под опасност, като да вземем за пример правото на осведоменост и многообразие на мненията, правото на благосъстоятелност ", счита съсобственикът на " Икономедиа ".

Той за следващ път разяснява приватизационната договорка за " Каолин ". Според Прокопиев предприятието има една от най-успешните следприватизационни истории в България. Припомня, че при приватизацията сдружението е било на сериозна оперативна загуба и с оборот от към 14-15 млн. лв. годишно. След придобиването от " Алфа финанс " в него са вложени над 120 млн. лв., компанията е станала водач в производството на първични материали за стъкларската и керамичната промишленост в Източна Европа, а към нея е основан клъстер от стъкларски предприятия.

Добавя, че при продажбата на " Каолин " на " Кварцверке " през 2013 година оборотът на сдружението към този момент е 160 млн. лева, или повече от 10 пъти, в сравнение с при придобиване на контролния пакет през 2000 година

" Каолин " има една от най-успешните следприватизационни истории в България. Разказвам това, с цел да се види, че триумфът в бизнеса идва с вярна тактика и дългогогодишни старания на един доста надарен управнически екип. Много компании бяха в обстановката на " Каолин " в края на 90-те. Някои излязоха от рецесията, тъй като попаднаха на предприемчиви и способни притежатели, доста други обаче не съумяха ", споделя Прокопиев.

" КОНПИ под натиска на прокуратурата обаче не се интересува от това. Не се интересува, че тази сполучлива договорка е проверявана неведнъж, в това число и от съда, който на три инстанции постанови, че няма никакви нарушавания. За модела " Пеевски " е значимо всички да са с неприятна известност и гласоподавателите да са комплицирани. Ако всички са окаляни, няма опция, в случай че няма опция, в никакъв случай няма да има смяна ", прибавя той.

Прокопиев счита, че офанзивата против него е поради самостоятелната позиция на " Капитал " и " Дневник ", само че тя е почнала още през 2009 година при първото по-сериозно следствие за КТБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР