Държавата харчи средно по 1.09 млрд. лева на месец за

...
Държавата харчи средно по 1.09 млрд. лева на месец за
Коментари Харесай

Държавата харчи 1 млрд. лева на месец за пенсии

Държавата харчи приблизително по 1.09 милиарда лв. на месец за пенсии през тази година. Така за първите 10 месеца разноските за пенсии доближават общата сума от 10.9 милиарда лв., което съставлява растеж от 20% или 1.81 милиарда лв. повече по отношение на същия интервал на предходната година. Това излиза наяве от данните на Националия застрахователен институт за осъществяването на консолидирания бюджет на държавното публично обезпечаване към края на месец октомври тази година.

Повишението от 20 на 100 се дължи на изплатените еднократни спомагателни суми от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери в интервала януари-септември и добавките 120 лева за месец октомври. Принос имат и по-високите минимални размери на пенсиите, както и на нараствания оптимален размер на пенсиите от 1 януари 2021 година, показват от Национален осигурителен институт.
Разходите за пенсии топят бюджетния остатък
Социално-икономическите ограничения, като добавките от 120 лв. към пенсиите на всички пенсионери, свиват бюджетния остатък на страната. Само...

Парите за пенсии са и най-големият разход за консолидирания бюджет на държавното публично обезпечаване (ДОО). Следващата по значителност и величина група разноски в консолидирания бюджет на ДОО са средствата отишли за погашение на парични компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване.

Към 31 октомври те са в размер на 1.656 милиарда лв.. Това съставлява 81.3% осъществяване на заложения проект за годината и 4.3 млн. лв. спестовност по отношение на проекта към същата дата. Отчетените разноски за януари-октомври са с 61.5 млн. лв. повече по отношение на същия интервал на 2020 година, написа в известието.

Общо регистрираните разноски по бюджета на ДОО възлизат на 13.243 милиарда лв. или 89.3% от заложените в проекта за годината. Разходите са с 864 млн. лева (7%) повече по отношение на проекта към 31 октомври и с 1.955 милиарда лв. повече спрямо първите 10 месеца на 2020 година.

В същото време общият размер на регистрираните доходи по ДОО е много по-нисък по отношение на разноските и възлиза на 7.43 милиарда лв.. Постъпилите доходи са с 362.9 млн. лева (5.1%) повече по отношение на проекта към октомври и с 815.6 млн. лева повече спрямо първите 10 месеца на 2020 година.
Добавките от 50 лв. към пенсиите подвигнаха потреблението с близо 10%
Допълнителните средства, ориентирани към пенсионерите у нас, незабавно се отразиха позитивно на общото ползване в страната. Това става...

Разликата сред приходите и разноските обичайно се компенсира посредством прехвърляния към бюджета на ДОО. Наскоро служебният финансов министър Валери Белчев разяснява, че с част от, който набъбна с 2 милиарда лв. през последните 2 месеца, се финансират разноските за добавките към пенсиите. На фона на това, страната разгласи, че ще тегли нов ден след балотажа за президент.  

Общият размер на регистрираните прехвърляния (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към месец октомври възлиза на 5.836 милиарда лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР