Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на

...
Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на
Коментари Харесай

Като не обжалвало ремонта на "Ларгото", Министерството на културата защитило държавния интерес

Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото, съобщи министърът на културата Боил Банов в изявление за Нова телевизия.

Министерството изпусна периода, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), и по този начин на процедура се отхвърли да претендира за 754 хиляди лева наказателна клауза на изпълнителя за забавения и фалшив ремонт на античния комплекс в центъра на София. Освен това ведомството би трябвало да заплати 73 хиляди лева правосъдни разходи за водените на първите две инстанции каузи.

Според Банов обаче страната даже е икономисала пари, тъй като в случай че била траяла с обжалванията, щяло да се наложи да ведомството да заплати още такси. " Ако не беше този злоумишлен акт (с изпускането на периода за обжалване - бел. ред.), с цел да бъда натопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още да загубим такси, с цел да продължи делото на трета инстанция ", пресметна министърът на културата.

По думите му от обжалване не е имало смисъл, тъй като на първите две инстанции ведомството изгубило, а Върховен касационен съд щял да изследва единствено спазването на процедурата, а не да проучва какво се е случило и " тази трета инстанция нямаше да промени нищо ". Той сподели, че оценката на ведомството е, че не е административна неточност необжалването.

От друга страна той продължава да твърди, че пропускането на периода и необжалването е злонамерено и по тази причина материалите са предадени на прокуратурата.

Банов сподели, че казусът не е мотив за оставка. " Твърдо смятам, че моят екип е доста сериозен и първокласен. В последните две години и половина работата ни го потвърждава. Това, че вътре може да има " гнили ябълки ", може да го има и във всяко семейство. Моята работа е като ги открия, да ги изведа от структурата на Министерството, с цел да не вредят на българската просвета, а след това на мен. Знам от кое място идва това. Моята работа е да знам всичко " съобщи министърът. Той добави, че е привикнал с тази " една и съща " офанзива против себе си и не си хаби нервите.

Той има поради сигнала от януари 2019 година на тогавашния народен представител от Българска социалистическа партия и публицист Елена Йончева, която пусна записи от телефонни диалози, които подсказват, че през 2016 година като зам.-министър на културата Боил Банов опрощава наказателна клауза на компанията - строител на Ларгото, и дава инструкции по какъв начин да се фалшифицират документи. Банов твърди, че записите са имитация, а прокуратурата не откри данни за закононарушение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР