Държавата е пред безпрецедентна изборна криза след като политическа атака

...
Държавата е пред безпрецедентна изборна криза след като политическа атака
Коментари Харесай

ДАНС вкара държавата в изборна криза

Държавата е пред невиждана изборна рецесия откакто политическа офанзива на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ, основаваща се на скришен отчет на ДАНС, накара Централната изборна комисия (ЦИК) да отмени гласуването с машини на локалните избори . ЦИК постанови на 29 октомври и балотажа на 5 ноември да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Решението на ЦИК обаче наподобява е нелегално. Хаосът към този момент е налице, защото ПП-ДБ се заканиха да апелират пред съда, а Общинската изборна комисия (ОИК) в София е приела гласуването с машини. ОИК-Варна се е съобразила с ЦИК и към този момент е прибрала машините за вота, научи Mediapool.

ЦИК си разрешава да прегази закона и да анулира машинното гласоподаване, като се базира на получена информация от ДАНС, която не конкретизира. Явно става дума за доклада на ДАНС, визиран от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ, съгласно който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е  " снимал и изнесъл на флашки кодове за машинното гласоподаване "  (по думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ).

Министърът на електронното ръководство, министър председателят, депутати и самостоятелни IT-експерти обясниха задоволително аргументирано за какво изказванията за манипулиране на машинния код посредством снимане на така наречен хеш код са неоснователни. Първо, тъй като с последните промени в изборния закон, осъществени от хартиената коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП, устройствата бяха сведени до принтери. И второ, тъй като на машините не може да се въздейства по никакъв метод и единствено паролите на трима от ЦИК може да генерират кода, който демонстрира липса на операция. Самоназналият се за шеф на държавата Делян Пеевски обаче разгласи доста ясно:  " Решенията за изборите са две - или махане на машините, или анулация на изборите ". МЕУ е удостоверило машините в период. Малко по-късно ЦИК анулира машинното гласоподаване. Формалното съображение, на което комисията се базира, е това, че досега на взимането на решението (около 20 ч. в петък) от Министерството на електронното ръководство (МЕУ) не е получено уверение, че машините подхождат на законовите условия към тях. Около 22 ч. в петък Министерството на електронното ръководство заяви, че е изпратило в ЦИК отчет за удостоверената валидност на машините.

Както стана ясно, министърът на електронното ръководство и ръководителите на Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) са известили ЦИК за удостоверената валидност на машините в период.

Машините са дадени от ЦИК на 16 октомври, а според Изборния кодекс това уверение би трябвало да се внесе  " в период от 20 работни дни, считано от датата на даването от ЦИК на техническите устройства за машинно гласоподаване ".

По неофициална информация на Mediapool обаче ЦИК е предоставила машините късно, а срокът, в който Министерството на електронното ръководство е трябвало да внесе своя отчет, изтича на 28 октомври в 17 ч.

Нароченият в отчета на ДАНС зам.-министър Стойнов заяви на ексклузивен брифинг в петък вечерта, че той и всички ангажирани с удостоверяването на машините са дали пояснения пред ДАНС, не са им повдигани обвинявания и няма формирана проверка по случая. Стойнов заявява, че няма никакви нарушавания при машините. Риск да се касират изборите поради нелегално решение на ЦИК Решението на ЦИК обаче основава предпоставки за анулиране на локалния избор, за нови кавги и вкарване на страната в по-дългосрочна рецесия.

За събота е насрочен протест против анулацията на машинното гласоподаване. Той е под наслов #DANSwithme23, по прилика с извършения преди 10 години #DANSwithme против избора на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.

Аналогията наподобява оправдана. Настоящата рецесия е провокирана от отчет на ДАНС, който съгласно осведомени източници е подписан от заместника ѝ Доньо Донев, прочут като доверено лице на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Допреди два месеца Донев оглавяваше дирекция " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ.

ПП-ДБ ще апелират решението на ЦИК пред съда

На ексклузивен брифинг в петък късно вечерта  " Продължаваме промяната- Демократична България " (ПП-ДБ) оповестиха, че ще апелират решението пред Върховния административен съд (ВАС).

" Това е посягане върху провеждането на почтени и демократични избори. То пристигна извънредно ненадейно и е незаконосъобразно, защото Министерството на електронното ръководство, откакто ЦИК постанови своето решение, откри, че машините подхождат на условията на Изборния кодекс. Решението на ЦИК има един единствен претекст - че машините не подхождат, защото няма решение на Министерството на електронното ръководство, само че ЦИК не са изчакали министерството да се произнесе със своето решение. Това ни дава съображение да апелираме пред Върховен административен съд решението на ЦИК, като имаме вяра, че законността ще спечелва и конституционните права на българските жители ще бъдат спазвани ", каза Васил Пандов от ПП-ДБ.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков се обърна към членовете на ЦИК:  " Ако сте усетили напън към някого, имате още време, с цел да покажете, че сте институция, която взема верните решения ".

" Не може цялата страна и изборният развой да стане жертва на една шпицкоманда, която стартира с един фиктивен отчет на ДАНС, след това продължи през цирка в Народното събрание и най-после приключи в ЦИК, които да вземат своето решение близо 24 часа преди крайния период ", сподели той и добави, че  " ДАНС е инструмент на дълбоката страна ", а страната  " от 30 години не може да излезе от този цикъл на задкулисие ".

Активното мероприятие с отчета на ДАНС накара и премиера Николай Денков да изяснява от Брюксел, че снимането на този публичен код е част от инспекцията на машините и акцията е много звук опит да се събори държавното управление. Експерти също оповестиха, че това е акция на " хартиената коалиция ", а някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов сподели, че няма по какъв начин фотоси или видео да компрометират машините.

Въпреки това акцията, разчетена от ПП-ДБ като ориентирана против тях, защото ГЕРБ вижда, че губи София, се увенча с триумф.

Според адвокати съществува заплаха при обжалване на настоящето решение пред административен съд и произнясане против ЦИК бъдещите избори да бъдат касирани.

Веднага след решението на ЦИК, във Facebook бе призован митинг за събота, в 12 часа пред централата на ЦИК.  " Да защитим гласовете си!! Машините са най-сигурният метод да се регистрира вярно нашето гласоподаване! ЦИК е овладяна дотам от ГЕРБ и Движение за права и свободи, че погазват законите ", написа в апела за митинга.

" Срамна обстановка " и подчинено на политическа воля решение

Решението на ЦИК за анулация на машинния избор на локалните избори бе взето с 12 гласа " за ". " Против " бяха единствено Любомир Георгиев и Цветозар Томов, който дефинира решението като " срамна обстановка ".

" ЦИК не се оказа съдия на изборния развой, а институция, която подчинява своите решения на волята на разнообразни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема ", сподели Томов.

Георгиев пък уточни, че не намира никакво съображение за взимането на сходно решение.

" За мен, като член на ЦИК, това беше едно доста мъчно решение, тъй като постоянно съм подкрепяла машинното гласоподаване като метод на гласоподаване. Но считам, че най-важно е да има доверие в изборния развой и всяко едно деяние, без значение на кого, което образува съмнение и отблъсква гласоподавателите от гласоподаване, би трябвало да бъде препятствано ", сподели ръководителят на комисията Камелия Нейкова и добави, че се надява за последващи избори по никакъв метод ЦИК да не е изправен пред това да " взема решение в такава сложна обстановка ", сподели ръководителят на комисията Камелия Нейкова.

Възникналото в публичното пространство напрежение към машинното гласоподаване внася съмнение в изборния развой, обявиха в позиция по-късно от Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК), в койт омленуват неправителствени организации.

Общественият съвет към ЦИК: Партиите понижават доверието в институциите

" Още след парламентарните избори от април 2021 година, партиите трансфораха технологията на гласоподаване в съществена изразителност на акциите си. Същевременно точно тези парламентарно показани партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има деятели в секциите. С непрекъснатите обвинявания за манипулиран избор политическите обединения обезценяват напъните и на техните симпатизанти. Не на последно място по този метод се понижава и доверието в определените по-късно институции ", декларират от съвета.

От съвещанието на комисията се разбра, че Министерството на електронното ръководство към момента не е предоставило документ за засвидетелствуване на машините за гласоподаване, а ЦИК е била известена за това с малко писмо от министър Александър Йоловски. Комисията е получила и отчета на ДАНС, в който се упреква зам.-министър от квотата на ПП-ДБ в операция на машините за гласоподаване.

Преди ЦИК да реши да няма машинно гласоподаване, Цветозар Томов предложи да се дадат два часа на Министерството на електронното ръководство, с цел да каже дали машините ще бъдат удостоверени. 

Изборният закон планува опция машинното гласоподаване да бъде анулирано, когато при удостоверяването се откри противоречие на устройствата за машинно гласоподаване. В случая обаче засвидетелствуване към момента няма. 

За изборният ден би трябвало да има има задоволително хартиени бюлетини, тъй като по закон за всеки избор, без значение дали има машинно гласоподаване, количеството на отпечатаните хартиени бюлетини би трябвало да е е равно " на броя на гласоподавателите, повишен с 10 на 100 ".

За изборите в неделя са отпечатани общо 21 млн. хартиени бюлетини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР