Държавата е поела контрола над пристанище Росенец в петък, съобщи

...
Държавата е поела контрола над пристанище Росенец в петък, съобщи
Коментари Харесай

Плащаме все повече за бензин, дизел и газ

Държавата е поела контрола над пристанище „ Росенец ” в петък, заяви транспортният министър Георги Гвоздейков. Това става, откакто беше развалена концесията с „ Лукойл ”.

Управляващите са безапелационни, че това няма да докара до нарастване на цените на горивата по бензиностанциите. Въпреки това, през последните седмици плащаме от ден на ден за бензин, дизел и газ.

Според профилирания уебсайт fuelo през днешния ден плащаме приблизително по 2.80 лева. за литър дизел и бензин. Газът пък е 1,17 лева Така горивата са скочили съществено през лятото. Ръстът не се харесва на Емил Василев, който всеки ден кара персоналната си кола.

„ Аз карам моя автомобил на дизелово гориво. Спрямо последните два месеца, то е поскъпнало с към 30 стотинки. Просто не се устоя ”, изяснява мъжът.

Големият въпрос е дали, откакто страната пое контрола над пристанище „ Росенец ”, ще има проблеми с цените и доставките на горива. „ Росенец ” ще се ръководи от държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура ”, което е подчинено на Министерството на превоза.

„ Това са спекулации, защото петролът е борсова стока, нефтът е борсов артикул. Цените зависят от тези на борсата. Няма никакво терзание за цените на горивата в това отношение, че ще бъдат нараснали ”, изясни Гвоздейков.

От сектора предвиждат, че цените ще спрат да порастват. Въпреки тази оптимистична прогноза, единствено за седмица скокът е с над 5 стотинки за литър при бензина и дизела.

„ През идващите две - три седмици няма да виждаме кой знае какви цени. Възможно е да има някакво покачване с 1-3 стотинки. Ако наклонността се обърне, може да забележим и понижение ”, посочи Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР