Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон

...
Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон
Коментари Харесай

Симеон Втори може да осъди България

Държавата е подготвена да се споразумее с някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски освен по тукашните каузи за парцелите му, само че и за четирите му желае против България, подадени в Страсбург. Според адвокати Сакскобургготски има всички шансове да осъди страната в Европейския съд по правата на индивида.

В Министерството на правораздаването е основана работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на  месеца заседава по тематиката, написа "Сега ", базирайки се на информация от Миглена Тачева.

"Има работна група, която работи за разновидности за непринудено споразумяване на разногласието сред страната и Симеон Сакскобургготски и когато имаме подготвени оферти, те ще бъдат огласени ", сподели тя.

Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора.

В момента е шеф на Националния институт на правораздаването. Първото дело в Страсбург беше заведено от някогашния министър председател през 2010 година, откакто през декември 2009 година Народното събрание одобри мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и парцели, върнати на него и сестра му като наследници на някогашните царе.

Мораториумът трябваше да е краткотраен, само че работи и до момента. Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на някогашния гръцки крал Константин отново поради заможен проблем. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, здания и парцели.

В другите три каузи, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим ", Ситняково " и "Саръгъол " да бъдат върнати на страната. Много е евентуално на някогашния министър председател да му бъде препоръчана договорка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в подмяна да получи обезщетение за парцелите.

Друга опция е да получи доживотно право на прилагане на дворците, които в този момент населява, против отвод от делото в Страсбург.

Готвеното съглашение има връзка и с европредседателството на България, споделиха пред "Сега " осведомени.

Сакскобургготски е член на политическия му ръб и в последно време медийните му изяви по тематиката зачестиха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР