Държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат

...
Държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат
Коментари Харесай

Ще сложат ли таван за надценките на основни продукти

Държавата е подготвена да наложи възбраната на търговците да поставят надценки, по-големи от 10%, още при започване на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет. Това съобщи пред NOVA министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Когато регулирането на надценките стане факт, цената на главните артикули би трябвало да стане по-ниска. По информация на Министерство на стопанската система в този момент огромна част от стоките имат повече от 20% % надценка.

Предвижда се кабинетът да забрани на питателните вериги да поставят повече от 10% надценка на съществени храни и артикули. В този лист ще влязат сред 30 и 50 типа артикули. Планирано е мярката да бъде краткотрайна.

Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и страната. Затова служебният кабинет изиска да ограничи надценката в огромните вериги.

„ Тъй като виждаме, че цените на питателните артикули не спадат, макар напъните досега, преценихме, че трябват по-категорични ограничения ”, сподели още министърът.  И макар че ще бъдат крути, няма да бъдат за всички.

„ Говорим за дребна група артикули - дали ще са 30, или 50, или повече е въпрос на решение ”, посочи Стоянов. Със сигурност страната няма да се намеси в цените на хайвера, шоколада и алкохола. Очакванията са измененията да обзет продуктите като самун, сирене, месо и зеленчуци.

Иначе в Сдружението за съвременна търговия, където членуват представители на огромните вериги, не са коментирали с министрите сходна мярка до момента.

„ Не сме осведомени в детайли с предлагането, такова публично не е изпращано и не разполагаме със съответните материали. Нека те да бъдат съпроводени и с оценка на въздействието, с цел да може да разясняваме какво е допустимо и какво е потребно да се случи ”, сподели Николай Вълканов, ръководител на сдружението. От бизнеса обявиха още, че ще им бъде забавно да чуят мнението на Европейската комисия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР