Държавата дължи на пътните строители 900 млн лв. Това стана

...
Държавата дължи на пътните строители 900 млн лв. Това стана
Коментари Харесай

Пътните строители на протест, държавата им дължала 900 млн. лв.

Държавата дължи на пътните строители 900 млн лева Това стана ясно от изявление на ръководителя на Управителния съвет на Българска браншова камара "Пътища " Стефан Чайков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че работната група за решение на проблема с пътностроителните компании, назначена от премиера, е направила предложение, което браншът не е виждал. В последна сметка, съдейки от обществените изяви на властта, от нас се желае непринудено да си прекратим законните контракти, да ни се предложат към двеста милиона лв. до края на годината, без да има изясненост по какъв начин ще получим останалите пари, разяснява Чайков. Той добави, че браншът не държи да се платят напълно дължимите пари до края на годината, а "разумна част " и желае ясна вероятност за това по кое време ще бъдат получени останалите средства.

По мотив поканата от през вчерашния ден на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова за среща в постройката на ведомството с всички притежатели на компании, които ще вземат участие в митинга, Чайков сподели, че министърът не познава Търговския закон. Собствениците на компании упълномощават избрани търговски лица, които се вписват в Търговския указател да съставляват съответното сдружение. Ако притежател на дадена компания е акционерно сдружение с 200 акционера, всички ли да дойдат, попита Чайков и уточни, че притежателите на пътностроителните компании са хората, които са сега на митинга. Ако министърът пожелае да се срещне с УС на браншовата камара, ние сме тук, добави нейният ръководител.
Мисля, че е разумно министърът да стои против човек, който е на неговия сан, разяснява срещата с сектора, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков. Той сподели пред публицисти, че страната няма опция да заплати всичко, което е обвързвано с пътната поддръжка, тъй като бюджетът за тези действия е бил привършен още с началото на първия длъжностен кабинет. Предложението е да се откри рационално решение на интервала, през който ще се платят средства, които страната дължи и са за към 940 млн. лв.. Ако в този момент се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред, разяснява Граматиков. Затова предлагането на министерството е да се стигне до съглашение, по което дължимите от страната средства ще се изплащат в рационален интервал напред - през Бюджет 2022, 2023, както се договорим, сподели заместник-министърът и още веднъж повтори, че е невероятно близо 1 милиард лв. да бъдат отделени в края на 2021 година, с цел да се платят всички отговорности към пътностроителния отрасъл.
Граматиков подсети, че за поддържането на пътищата тази зима са налични 100 милиона лв.. Това значи, че в случай че през днешния ден стигнем до рационално решение, съвсем незабавно потеглят тези пари към хората, които са на митинга, сподели той.

Източник:24chasa
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР