Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, за

...
Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, за
Коментари Харесай

Държавата бави 327 млн. лв. на фирми и граждани


Държавата дължи на жители и компании 327 млн. лв., за които законният период на погасяване към този момент е изминал. Това демонстрира доклад на Министерството на финансите (МФ) към 31 март. От оповестените данни излиза наяве, че централната власт има забавени заплащания за 65.114 млн. лева Общините закъсняват с 124.553 млн. лева, а Националната здравноосигурителна каса - със 119.4 млн. лева Според доклада просрочията на централната и на локалната власт се усилват. Само за три месеца - от началото на годината, те са нарастнали с близо 20 млн. лв., осведоми в. " Сега ".

Информацията за просрочените отговорности на министерства, организации, държавни предприятия, общини и така нататък по принцип е извънредно нищожна. В доклада на финансовото министерство липсват обяснения за типа и интервала на просрочията, за аргументите за натрупването им и кои тъкмо държавни институции са ги позволили. Няма данни и за пострадалите, на които властта дължи, само че бави заплащането на парите.

От вестникът са поискали спомагателни данни от МФ и зададе въпроси по Закона за достъп до публичната информация. Но от ведомството на Владислав Горанов не прибавят кой знае какъв брой съответна информация в отговорите. В писмото до вестника се показва само кои са първите три най-големи длъжника от централното ръководство. Оказва се, че отпред е Министерският съвет със 17 млн. лева просрочени отговорности. Следващите недисциплинирани платци са Министерството на земеделието с 14 млн. лева и Министерство на вътрешните работи с 13 млн. лв.. Разбивки на дължимите суми няма.

От финансовото министерство изясняват, че не са разполагали с съответна информация за характера на просрочените отговорности на министерствата и други бюджетни ведомства. МФ " не основава и не съхранява информация приблизително за просрочието ", показаха от ведомството на Владислав Горанов. Оттам ни посъветваха да потърсим тази информация от съответните първостепенни разпоредители с бюджетни средства.

В края на 2017 година в справката за просрочията на страната бяха включени и отговорностите на Националната здравносигурителна каса. Тогава бе регистрирано, че НЗОК дължи 119.4 млн. лв.. Три месеца по-късно забавените заплащания на касата са нарастнали на 124.5 млн. лева От финансовото министерство прецизираха за в. " Сега ", че съгласно обясненията на НЗОК става дума за отговорности към задгранични институции за " здравна помощ, оказана в резултат с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност ".

Местна власт

За задлъжнялостта на общините може да се откри повече информация, защото всяко тримесечие МФ разгласява информация за финансовото им положение. Данните в нея обаче леко се разминават с цитираните задължения в просрочие към 31 март, които са за 124.553 млн. лв. плюс още 9.6 млн. лева по сметки за средствата от Европейски Съюз. Според справката за финансовото положение на общините за първото тримесечие на 2018 година 141 общини, или 53% от общия брой, имат просрочени отговорности в размер на 147.9 млн. лева В последната година се следи възстановяване на финансовото положение на общините и стесняване на техните проблематични задължения. В края на март 2017 година просрочените отговорности на общините са били 175.8 млн. лв..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР