Държавата да поеме временно контрола върху Лукойл“ по примера на

...
Държавата да поеме временно контрола върху Лукойл“ по примера на
Коментари Харесай

Държавата да поеме контрола върху „Лукойл“, предлагат ДБ и ДПС, а ГЕРБ и ПП може да подкрепят

Държавата да поеме краткотрайно контрола върху „ Лукойл “ по образеца на Италия и Германия . Това оферират парламентарни обединения.

Идеята първа стартира „ Демократична България “ (ДБ) . Депутат от групировката разяснява импровизирано пред „ Флагман “, че е имат план за законодателна смяна, която да разреши страната да поеме ръководството на компанията за „ 6+6 месеца “.

Макар че преди дни Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разкритикува самодейността на Демократична България, през днешния ден от партията на Доган и Пеевски оповестиха, че и те обмислят законодателно предложение в тази посока. Това се случи на брифинг в Народното събрание.

Според източник от Народното събрание не е изключено ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ да поддържат акцията във връзка с „ Лукойл “ . Това може да се случи по линия на евроатлантизма и е обвързвано със глобите против Русия, които засягат отчасти и рафинерията на компанията край Бургас.

По мотив разногласията към ембаргото за съветския нефт в Европейския съюз и дерогацията за България Йордан Цонев от Движение за права и свободи през днешния ден сподели: „ Ние считаме и в нашия законопроект, както знаете, сме предложили да бъде неразрешен износът , само че през днешния ден дойде новината, че другата рафинерия, която „ Лукойл “ има в Италия, е предходна под контрола на италианското държавно управление, с цел да не затвори рафинерията и с цел да може да обслужва стратегическите ползи на Италия в тази връзка – по отношение на ембаргото. Тъй като се чуха доста въпроси от разнообразни страни – че в случай че износът спре, рафинерията може да спре работа и в България да има проблеми с доставката на дизелово гориво най-много, желаеме да ви заявим, че ние също обмисляме вид, при който българската страна (законодателен такъв) да влезе във притежание... в управлението и в оперативното ръководство на рафинерията, в случай че има потребност за това – държа да го кажа . Защото главната цел е, като се ограничи износът, - знаете, че дерогацията  за две години България да употребява съветски нефт е дадена поради българските жители, тя не е дадена, с цел да се вършат облаги от страна на комерсиалния индивид „ Лукойл “ или който и да стои зад него, а е дадена поради българските жители, - нашата цел е в случай че се забрани износът, с продължаването на работата на рафинерията да се обезпечи на ниска цена гориво за българските жители, да свалим цената на горивото. “

Според Цонев, вероятни са разнообразни варианти: Дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде посредством златната акция, дали по някакъв различен метод, само че ще се опитаме да изпълним това свое желание, което е в унисон с желанието и с решението на Европейския съюз да наложи ембарго на съветския нефт и с това, че Европейският съюз даде на България правото да употребява две години съветски нефт, само че, отново споделям, - това право е обещано в полза на българските жители и на българската стопанска система. “

По-късно от " Демократична България " също дадоха брифинг и потвърдиха, че внасят законопроект, който да разреши страната да поеме оперативното ръководство върху компании като " Лукойл ", когато това касае националната сигурност. 

Това е мъчно правно решение, призна Надежда Йорданова - някогашен правосъден министър, а в този момент народен представител от Демократична България. Според нея обаче техният законопроект намерил добър баланс. 

Демократична България оферират поемането на контрола на страната да става със заповед на икономическия министър. Тя ще предстои на правосъден надзор , изясни Йорданова и акцентира, че не става въпрос за реквизиция (одържавяване). 

Ивайло Мирчев добави, че основната цел е да има надзор върху това, че горивата от " Лукойл " ще задоволяват вътрешния пазар и да се реализиран доста по-добри цени за жителите. 

Атанас Атанасов пък внесе конспирация, като изкоментира, че съгласно техни източници Движение за права и свободи се присъединили в самодейността, тъй като желали да овладеят управлението на " Лукойл " посредством подставени лица. 

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР