Държавата да плати дължимите суми за ремонти на пътища на

...
Държавата да плати дължимите суми за ремонти на пътища на
Коментари Харесай

КНСБ ще настоява за повишение на минималната заплата от първи юли

Държавата да заплати дължимите суми за поправки на пътища на компаниите, които са минали сполучливо през инспекциите, направени от държавните органи, а проверката в съмнителните сдружения да продължат. За това прикани в пред Българска национална телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Измежду компаниите има такива, които са потвърдено изрядни от предходното служебно държавно управление - като Автомагистрала " Черно море ". Тази компания има да взима 28 млн. лева и няма средства за заплати за последните два месеца. Там са правени три инспекции от всевъзможен вид, които потвърждават, че е изрядна. Ако някой има подозрения в някоя компания, да я проверява, само че всички останали да получат парите си. " - прикани Димитров.

КНСБ ще упорства с актуализацията на бюджета от първи юли минималната работна заплата да се усили на 760 лева, както и да се обезпечат средства за повишение на възнагражденията в някои държавни браншове, които сега са недофинансирани.

Пламен Димитров предвижда, че до края на годината инфлацията ще доближи 12%-13%.

" Дали това ще събори държавното управление - допустимо е, тъй като хората към това са най-чувствителни. Ако към това прибавим прехода към свободния пазар на електрическа енергия, който е заложен за 2023, цената на тока за битовите клиенти ще скочи три пъти и половина. Държавата би трябвало да управлява тези неща по-добре, с цел да усещат хората, че има водач в самолета. В момента има двама водачи и не се знае кой държи кормилото. " - сподели Пламен Димитров.

Синдикалният водач прикани ръководещите да мислят за това по какъв начин в изискванията на растяща инфлация да покачат приходите на хората, вместо да слагат неестествен таван на цените.

" В пазарния свят намаляването на цените като съществена линия не е дало доста резултати. Трябва да се лимитират всички непазарни дейности върху цените - като спекулата - и по тази причина има регулатори, които би трябвало да подсигуряват, че пазарът се движи в някаква закономерна посока. Да забележим кое може да бъде контролирано, а което не може - да бъде обезщетено. " - сподели Димитров.

Той назова до момента настоящия мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите клиенти " безспорна нелепост " и предвижда, че занапред следва растеж в цената на енергоносителите за бита.

Пламен Димитров прикани с актуализацията на бюджета да се подсигурят финансови буфери, даже в случай че би трябвало да са за сметка на увеличение на недостига. Тези буфери биха могли да се употребяват за отплата на растящите цени, в случай че инфлацията продължи да пораства с огромна скорост.

" Имаме неизясненост и неустановеност в световен мащаб и няма по какъв начин някой да направи точна прогноза за това какво ще се случи в по-далечни хоризонти. Първи юли е добър небосвод, а след това би трябвало да се съсредоточим върху бюджета за идната година. Трябва да се подсигурят буфери в бюджета, тъй като е непредвидима обстановката, а дали ще ги изхарчим или не, зависи от развиването на събитията. " - сподели Димитров.

По въпроса с налагането на енергийно ембарго на Русия, съгласно Пламен Димитров България би трябвало са следва общата линия На Европейския съюз, тъй като точно посредством Европейски Съюз бихме могли да имаме достъп до по-изгодни енергоносители. Според него обаче, има проблем с производството на електрическа енергия след затварянето на въглищните централи. Президентът на КНСБ съобщи, че в Плана за възобновяване и резистентност не е обезпечено различното произвеждане на електрическа енергия в нужния размер, а оттова - не е обезпечена и енергийната сигурност на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР