Държава, ръководена от обвинен във военно престъпление, оглавява Съвета за

...
Държава, ръководена от обвинен във военно престъпление, оглавява Съвета за
Коментари Харесай

Русия поема ръководството на Съвета за сигурност, Украйна недоволства

Държава, ръководена от упрекнат във военно закононарушение, оглавява Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Трудно е да се повярва, само че в този момент е ред на Русия да поеме председателството на този всесилен орган, който е претрупан с поддържането на международния мир и сигурност.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дефинира поемането на председателството на Съвета от Русия на 1 април като " най-лошата първоаприлска смешка в света ", заяви Си Ен Ен.

" Държавата, която редовно нарушава всички съществени правила на интернационалната сигурност, ръководи орган, чиято единствена задача е да пази и пази интернационалната сигурност ", съобщи Кулеба.

Председателството на Съвета за сигурност се редува на ротационен принцип сред 15-те страни членки. Органът се управлява от петте му непрекъснати членки, в това число Съединени американски щати и Русия.

Дипломатическият корпус на Организация на обединените нации е наясно с публичния песимизъм във връзка с това, че Русия оглавява съвета, до момента в който нейни войски окупират елементи от Украйна, друга държава-член на Организация на обединените нации. Малцина си спомнят, че за финален път Русия е била ръководител на съвета през февруари 2022 година - по време на подготовката за нахлуването ѝ в Украйна.

От ръководителя на Съвета за сигурност се чака да резервира неутралитет. Но в новата си роля Русия може да маневрира на съвещанията по отношение на Украйна и да употребява месеца, с цел да показа Съединени американски щати и други западни страни като отправящи подправени обвинявания против Русия.

Към дискомфорта, обвързван с новата роля на Русия, се прибавя и фактът, че предишния месец съветският президент Владимир Путин стана първият държавен глава на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, за който е издадена заповед за арест поради хипотетична скица за депортиране на украински деца в Русия. Москва пази тази процедура, обявявайки, че ги е избавила и в същото време отхвърля, че депортациите са насилствени.

" Изглежда много гротескно... това кара Съвета да наподобява зле ", съобщи ръководителят на Международната спешна група към Организация на обединените нации Ричард Гоуън за поемането на председателството от Русия.

Все отново поддръжниците на Русия тук, в централата на Организация на обединените нации, споделят, че виждат исторически паралели с актуалната обстановка, като акцентират, че Съединени американски щати, непрекъснатият член на Съвета за сигурност, нахлуха в Ирак през 2003 година без утвърждението на съвета.

В края на краищата казусът " не е в съветското председателство. Това е съветското държание в Украйна ", съобщи посланик от Съвета за сигурност пред Си Ен Ен.

Може ли Русия да бъде изхвърлена?

През миналата година Украйна сложи под въпрос дали Русия въобще има право на непрекъснатото си място в Съвета, като на обществени срещи посочи, че при започване на 90-те години на предишния век Москва получи председателското място на някогашния Съветски съюз без никакво гласоподаване.

Възможно ли е обаче Русия да бъде изхвърлена от Съвета или даже от Организация на обединените нации поради дейностите си в Украйна?

Уставът на Организация на обединените нации, който е в основата на организацията, не разрешава елементарно да се в профил непрекъснат член на Съвета. Едно съветско несъгласие елементарно може да задържи представителите ѝ на масата на Съвета вечно.

" Държава, която жестоко нарушава устава на Организация на обединените нации и нахлува в по-малкия си комшия, няма място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. За страдание, Русия е непрекъснат член на Съвета и не съществува интернационален юридически ред, който да промени тази действителност ", съобщи представител на задачата на Съединени американски щати в Организация на обединените нации пред Си Ен Ен.

Единственото, което в действителност може да се направи, е да се оспори това, което Русия споделя там - нещо, което Съединени американски щати обявиха, че ще вършат. " Продължаваме да разобличаваме лъжите им и да привеждаме достоверни гласове, данни и обстоятелства на място ", съобщи представителят на Съединени американски щати.

Колкото по-дълго се проточва войната, толкоз повече позицията на Русия в Организация на обединените нации може да се окаже под напън. Но сходно на доста от срещите тук, реториката е главното оръжие. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР